Eet je mooi logo

Jodium voedingssupplement meestal niet nodig

Artikel door:

Google

Jodium is een spoorelement dat niet in ons voedingspatroon mag ontbreken. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. De belangrijkste rol van jodium in ons lichaam is het aanmaken van schildklierhormonen die onze stofwisseling reguleren. Een jodiumtekort kan daarom op lange termijn leiden tot ernstige complicaties voor de schildklier. Toch is het voor de meeste Nederlanders niet nodig om jodium voedingssupplementen te slikken. 

Waar zit jodium in?

Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Daarom is er in de warenwet vastgelegd dat jodium mag worden toegevoegd aan brood en broodvervangers, vleesproducten, keukenzout en keukenzoutvervangers. Brood gebakken met gejodeerd bakkerszout is de belangrijkste bron van jodium in Nederland.

De Gezondheidsraad heeft voor jodium geen dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) opgesteld. De ADH voor volwassenen in Scandinavie is vastgesteld op 150 microgram per dag. Gedurende de zwangerschap wordt 175 microgram geadviseerd en tijdens de borstvoeding 200 microgram per dag. 

Wanneer sprake van jodiumtekort?

Er onstaat pas een jodiumtekort als je jarenlang veel te weinig jodium binnenkrijgt. Dit komt omdat de schildklier een grote voorraad jodium heeft, die jarenlang gebruikt kan worden voordat deze uitgeput raakt. Een onderzoek van het RIVM uit 2014 laat zien dat Nederlanders tussen de 7 en 69 jaar over het algemeen voldoende jodium binnenkrijgen. De grootste risicogroepen voor een jodiumtekort zijn mensen die geen brood eten vanwege een dieet of glutenallergie, en zwangere vrouwen. Mocht je vermoeden dat je een schildklierafwijking of ernstig jodiumtekort hebt dan kun je het beste eerst naar een arts gaan en een bloedonderzoek laten uitvoeren. Pas als het tekort aan jodium is vastgesteld, is het verstandig om jodiumsupplementen te slikken.

Wanneer teveel aan jodium?

De maximale veilige dosis voor jodium is voor volwassenen 600 microgram per dag. Bij de veilige dosis gaat het om een gemiddelde waarde met een ruime marge. Eenmalig of kortdurende overschrijding van deze dosis geeft dus niet direct gevaar. Voor kinderen geldt een lagere maximale veilige dosis (200 tot 500 microgram afhankelijk van de leeftijd).