Eet je mooi logo

Gezonde lasagne bolognese

Artikel door:

Google

Lasagne Bolognese is een populair gerecht in Nederland, bijna iedereen vind het lekker! Daarom zijn er in de supermarkt tal van kant- en klaarlasagne's te koop of je kunt deze met behulp van zakjes en pakjes zelf bereiden. Maar de voedingswaarde van dergelijke gerechten valt vies tegen. Zo bestaat Euroshopper lasagne bolognese voor 52% uit bolognesesaus (waarvan 10% gehakt), 31% bechamelsaus, 10% pasta en 6% kaasproduct en natuurlijk de nodige emulgatoren, stabilisatoren, kleurstoffen enzovoorts. Een zelfgemaakte lasagne met veel verse groenten en volkorenpasta is veel gezonder dan dit kant- en klare spul en smaakt overheerlijk. Bij gebruik van een volkorenpasta (pasta Integrali in het Italiaans) zijn de vliesjes van Durum tarwe behouden. De volkorenpasta bevat hierdoor extra vezels en dat is goed voor je spijsvertering. Ook zorgen deze vezels ervoor dat je minder snel last krijgt van een hongergevoel, omdat ze langer energie afgeven.  En dus delen we graag ons recept van de gezonde variant van Lasagne bolognese met jou. Wil je meer gezonde recepten die binnen een half uurtje op tafel staan? Bestel dan het boek Eetjemooi in 28 dagen voor slechts 12,95 Euro.

Recept gezonde lasagne bolognese 

Benodigdheden voor 4 personen

Voor de bolognesesaus

• 500 gram rundergehakt

• 600 gram gemixte verse groenten (naar keuze prei, tomaten, courgette, paprika, wortel, uien) of een vers kant- en klaar groentepakket Italiaanse groenten

• 1 pak volkoren lasagnebladen voorgekookt (bijvoorbeeld van Grand Italia) 

• 1 teentje knoflook

• Italiaanse kruiden

• 1 blik gepelde tomaten in stukjes

• 100 gram (geraspte) parmezaanse kaas

• peper en zout

Voor de bechamelsaus

• 50 gram bloem

• 50 gram boter

• 0,5 liter melk


Voorbereiden

Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes (of gebruik een kant- en klaar groentepakket) Verwarm de oven voor op 180 graden.


Bereiding bolognesesaus

Verhit een beetje boter of margarine in een ruime pan en bak het gehakt samen met de knoflook rul. Als het gehakt rul is voeg dan de groenten toe en laat deze een paar minuten mee garen. Voeg het blik gepelde tomaten toe en breng het geheel op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout. Roer het mengsel goed door en laat het iets inkoken.

Bereiding Bechamelsaus

Pak een pan en smelt hierin de boter (niet bruin laten worden). Voeg de bloem tot zodat er een dikke pasta ontstaat. Voeg de melk langzaam toe terwijl je goed blijft roeren. Als de saus glad is laat deze dan 3 minuten doorkoken. 

Bereiding lasagne

Vet een ovenschaal in. Begin met een klein laagje bolognesesaus en leg hierop een laagje volkoren lasagnebladen. Vervolgens maak je laagjes van vleessaus, bechamelsaus en lasagnebladen. Eindig met een laagje bechamelsaus en strooi daarover de geraspte kaas. Zet de lasagne 30 minuten in de oven totdat deze gaar is en de kaas gesmolten is. Server eventueel met een groene salade

Tip: Vertel aan je tafelgenoten niet dat je volkorenpasta hebt gebruikt, vaak proeven ze het verschil niet eens met de witte lasagnebladen.