Eet je mooi logo

Stamppot van roergebakken andijvie met chorizo

Artikel door:

Google

Weet je dat stamppot een typisch Nederlands gerecht is? Bijna iedereen kent wel het stamppotje van rauwe andijvie met uitgebakken spekjes of stukjes kaas. Het stamppotje van roergebakken andijvie is een kruidige variant op deze Hollandse kost. Met een ui, wat sambal en chorizo geef je de andijvie een lekkere pittige smaak. Bovendien kun je in deze stamppot meer andijvie kwijt, dus dit gerecht is net even iets gezonder dan de rauwe andijvie stamppot.  

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 flinke krop verse andijvie (700 gram)
  • 600 g kruimige aardappelen
  • 150 gr chorizo worst in plakjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel sambal naar keuze

Voorbereiding
Snijd de krop andijvie in smalle reepjes en was deze goed in ruim water. Als er veel zand aan de krop zat nogmaals wassen. Laat de andijvie in een vergiet uitlekken. 

Bereiding (30 minuten)
Schil de aardappelen, zet deze op met een laagje water en kook in circa 20 minuten goed gaar. Giet af en laat even uitdampen.

Snijd ondertussen de ui in snippers. Verhit de olie in een wok en bak hierin de ui en knoflook. Bak de sambal even mee. Voeg vervolgens de reepjes andijvie toe en roerbak deze circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout en laat uitlekken in een vergiet.

Doe de uitgelekte andijvie in een ovenschaal. Stamp de aardappelen fijn met een beetje boter en verdeel over de andijvie. Leg de chorizo over de aardappelpuree en zet de schaal even onder de gril zodat de chorizo warm wordt.

r93-andijvie_stamppot_met_chorizo.jpg