Eet je mooi logo

Zuurkool uit het vat

Artikel door:

Google

Zuurkool levert maar 12 calorieën per 100 gram, is rijk aan vitamine C en calcium en bovendien gemakkelijk in het gebruik. Zuurkool wordt tegenwoordig meestal niet meer uit 'het vat' verkocht maar vacuüm voorverpakt, al dan niet met toevoegingen, zoals spekjes, wijn en kruiden. Veel mensen die het verschil tussen voorverpakte zuurkool en zuurkool uit het vat geproefd hebben, vinden die uit het vat lekkerder. Maar vatverse zuurkool is maximaal drie dagen houdbaar in de koelkast terwijl de vacuümverpakking veel langer houdbaar is. En dan wint gemak het soms toch van de smaak.

Hoe wordt zuurkool gemaakt
Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. De witte kool wordt schoongemaakt, vervolgens gesneden en bestrooid met zout. Daarna wordt het vat met de kool luchtdicht afgesloten. Door melkzuurbacteriën die zetmeel en andere koolhydraten omzetten krijgt de kool na 3 tot 8 weken een zure smaak. Om de zuurkool iets zachter van smaak te maken kun je zuurkool voor gebruik afspoelen onder de kraan.


Bereiding
Doe de zuurkool met vocht uit de verpakking en 4 á 5 eetlepels water in een pan. Breng alles aan de kook en kook de zuurkool in 25 á 30 minuten zachtjes gaar. Zuurkool bevat veel zout. Voeg daarom bij het bereiden van bijvoorbeeld zuurkoolstamppot geen zout toe aan de aardappels.Kinderen kunnen zuurkool beter waarderen als er ananas, banaan of appel aan wordt toegevoegd in bijvoorbeeld een ovenschotel.