Eet je mooi logo

Wat is het verschil tussen gewone thee, thee met een smaakje en kruidenthee?

Artikel door:

Google

Volgens de warenwet mag thee alleen thee genoemd worden als deze gemaakt is van de theeplant Camellia sinensis. Afhankelijk van wat er na het plukken met de theeblaadjes gebeurt krijg je zwarte thee, groene thee of witte thee. Goede thee herken je aan het natuurlijke aroma. Dan bestaat er nog thee met een smaakje zoals citroenthee , Earl grey thee of vruchtenthee. Hier worden aan de theeblaadjes aroma's toegevoegd die natuurlijk of synthetisch kunnen zijn. Tot slot is er nog kruidenthee. Dit is officieel geen thee, want het is niet gemaakt van de theeplant. Kruidenthee is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen, zoals kamillethee, rozenbottelthee, muntthee, rooibosthee en zoethoutthee. 

Ophef over lipton thee
Uit onderzoek van televisieprogramma de ‘Keuringsdienst van Waarde’ is gebleken dat Lipton suiker toevoegt aan hun groene en zwarte thee. In de theezakjes van Lipton ‘Green Tea’ en ‘Yellow Label Tea’ vonden de makers van het programma naast theeblaadjes kleine bruine korrels met een zoete smaak. Deze korrels blijken voor een groot deel het aroma van de thee te bepalen.

Uit onderzoek uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat de korrels grotendeels uit suiker bestaan.Opvallend is dat suiker niet vermeld staat op de ingrediëntendeclaratie: hoewel een zakje ‘Green Tea’ voor ongeveer 5% uit suiker bestaat, wordt er alleen gesproken van ‘aroma’.  Volgens thee- en flavourexperts worden de korrels toegevoegd om de matige kwaliteit van de thee te compenseren.

Is thee goed voor je?
Thee bevat veel fluoride en mangaan, flavonoïden, tannines en cafeïne. Tussen groene en zwarte thee verschilt de flavonoidesamenstelling: de hoeveelheid is hetzelfde, maar de er zitten wel andere soorten in. Deze werken als antioxidanten. Groene thee en zwarte thee zijn even gezond. Maar van groene thee wordt gezegdd dat het helpt bij afvallen.

Het voedingscentrum beveelt aan om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten.Omdat thee ook cafeïne bevat wordt geadviseerd om niet meer dan 10 kopjes zwarte thee of 20 kopjes groene thee per dag te drinken.