Eet je mooi logo

Eet jij wel genoeg vezels? Test jezelf!

Artikel door:

Google

Elke dag zou je zo ongeveer 30 gram vezels moeten eten. Maar ongeveer 90 procent van de mensen redt dit niet. En dat is jammer, want vezels zorgen voor een goede verzadiging (geven een vol gevoel) waardoor je minder snel teveel eet. Een vezelrijke voeding helpt daarom om overgewicht te voorkomen en helpt bij een goede stoelgang.  Sta er zelf ook eens bij stil: eet jij wel genoeg vezels en wat kun je het beste eten om voldoende vezels binnen te krijgen? Test jezelf en kies steeds uit 2 mogelijkheden. Je zult soms versteld staan wat het goede antwoord is. 

Meergranenbrood of volkorenbrood?
Meergranenbrood klinkt heel gezond, maar het zegt in feite alleen maar dat het brood van meerdere granen is gemaakt. Meergranenbrood op basis van bloem bevat minder vezel dan volkorenbrood. Als het meergranenbrood gebakken is met volkorenmeel bevat het evenveel vezel als volkorenbrood. Dat kun je aan de buitenkant niet zien maar kun je wel aan de bakker vragen.
Bruin brood of donkerbruin brood?De kleur van het brood zegt weinig over het vezelgehalte. Door het toevoegen van geroosterd moutmeel krijgt brood een donkerbruine kleur. Als het brood gebakken is van bloem en weinig zaden en pitten bevat, is het ondanks zijn donkere kleur toch niet erg vezelrijk. Als brood gebakken wordt met volkorenmeel, bevat het wel veel vezel (6,6g /100 g). Ook roggebrood is rijk aan vezel.
 
Aardappelen of pasta?
In aardappelen zitten veel meer vezels dan in gewone pasta. Volkoren pasta is wel vezelrijk en het is dus beter om deze variant te kiezen.

Gekookte groenten of rauwkost?
In gekookte groenten zit gemiddeld 2 keer zoveel vezel als in rauwe groenten. Dat komt vooral doordat bij het koken de groente slinkt (minder vocht) terwijl de vezelstoffen behouden blijven en er dus per gewicht meer vezel aanwezig is. Koken maakt de vezelrijke celwanden wel kapot waardoor de vertering van de voedingsstoffen, en de opname in het lichaam beter wordt.
Nog een weetje: groenten bevatten vezels, maar ook als je elke dag de aanbevolen hoeveelheid groenten eet, haal je niet de hoeveelheid vezel die nodig is om je gezondheid optimaal te houden. Alleen met een gevarieerde voeding met voldoende (volkoren)brood, aardappels, groenten en fruit lukt het genoeg vezels binnen te krijgen.

Vruchtensap of vers fruit?
Bij het persen van vruchten blijft het vruchtvlees meestal achter, of wordt het sap gefiltreerd waardoor het vezelgehalte lager wordt. Een deel van de vezelstoffen is namelijk niet oplosbaar maar zit in de schil of het vruchtvlees.

Meer tips voor gezond en lekker eten vind je in het boek Eet je Mooi in 28 dagen, dat online te koop is via Bol.com