Eet je mooi logo

Duyvis Cashews Sea Salt niet zo puur en natuurlijk als het lijkt

Artikel door:

Google

Cashews Sea Salt zijn '100% Pure & Natural', beweert Duyvis. De claim 'Pure & Natural' suggereert dat het product geen toevoegingen bevat. Toch zijn de cashewnoten niet 100% puur en natuurlijk omdat er ook maltodextrine, zout, suiker, gistextract, uipoeder, knoflookpoeder en toegevoegd aroma aan toegevoegd is. Dat zit van nature echt niet op een cashewnoot, constateert foodwatch. 

"Het merk doet zich beter voor in vergelijking met andere snacks, maar is dat zeker niet", vindt Bart van Opzeeland van foodwatch "Het begint al bij het schap. Je grijpt naar een papieren zak, maar hij blijkt gewoon van plastic." En 'Sea Salt' is gewoon een verkooptruc. "Zeezout is niets meer dan zout, een verbinding van natrium (Na) met chloride (Cl). Het is ondanks de nog aanwezige spoorelementen niet gezonder te noemen dan gewoon keukenzout." stelt Van Opzeeland. “Het beetje extra mineralen krijg je namelijk al voldoende binnen via een gevarieerd voedingspatroon.”

Driedubbele dosis
De cashewnoten van Duyvis smaken vooral naar zout. Duyvis stopt namelijk 2,5 gram zout in iedere ons cashewnoten: ruim drie keer meer dan andere fabrikanten. Het toegevoegde middel maltodextrine, na cashewnoten en olie het rijkelijkst aanwezige ingrediënt in het zakje, zorgt dat het zout aan de noot plakt. Zo weet Duyvis tenminste zeker, dat iedereen de driedubbele dosis zout daadwerkelijk binnenkrijgt. 

Bloeddruk
De meeste Nederlanders eten zonder deze snack al veel te veel zout: ongeveer 9 à 10 gram per dag, terwijl de maximale aanbevolen hoeveelheid 6 gram is. Zout verhoogt de bloeddruk, wat slecht is voor de bloedvaten en verhoogt daarbij het risico op hart- en vaatziekten. Hoewel dat bekend is bij fabrikanten als Duyvis, grijpen ze steeds vaker naar zout en smaakversterkers om smakeloos, industrieel bewerkt voedsel op te peppen. 

Bovenop de berg zout vond Duyvis het ook nog noodzakelijk om gistextract, een smaakversterker, aan de nootjes toe te voegen. Blijkbaar waren de cashews toch niet “van nature” lekker. Duyvis voegt bovendien een schep suiker toe aan zijn cashewnoten. Een ontwikkeling die bij steeds meer producten te zien is. "Niet 'natural' en helemaal niet goed voor consumenten", vindt Van Opzeeland. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de voedingsindustrie is nog ver te zoeken, terwijl onze gezondheidszorg langzaamaan overbelast raakt door aandoeningen die verband houden met een ongezond voedingspatroon.