Eet je mooi logo

Voedingswaarde biologische voeding niet beter dan van gewone voeding

Artikel door:

Google

Er zijn nauwelijks verschillen in voedingswaarde tussen biologisch en industrieel verwerkt voedsel. Dat concluderen wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University in het vakblad Annals of Internal Medicine, na een analyse van 237 bestaande onderzoeken. "In de gepubliceerde literatuur ontbreekt sterk bewijs dat biologisch voedsel significant voedzamer is dan gewone voedingsmiddelen. Zo is biologisch voedsel amper vitaminerijker dan niet-biologisch voedsel. Vetten en eiwit komen evenveel voor". Verder is onderzocht of er verschillen zijn in het vóórkomen van een aantal allergische reacties bij consumenten van biologisch of juist niet-biologisch voedsel, maar hierin werd ook geen verschil van betekenis gevonden. 

Bestrijdingsmiddelen
Uit het onderzoek blijkt wel dat men bij het eten van biologisch voedsel minder bestrijdingsmiddelen binnen krijgt. Biologische producten bevatten minder pesticiden, maar de hoeveelheden die in conventioneel geteelde groenten en fruit worden vallen ook nog ruim binnen de veiligheidsnormen. 

Beperkingen van de onderzoeksmethode
De belangrijkste beperking van de analyse die de Stanford-onderzoekers hebben uitgevoerd is dat er slechts een paar van alle bekeken studies iets zeggen over het effect van het eten van biologisch of niet-biologisch voedsel. Het gaat dus om een beperkt aantal onderzoeken en er kunnen vertekeningen van de onderzoeksresultaten in de publicaties zitten. Er zijn ook onderzoeken die elkaar tegenspreken.