Eet je mooi logo

We eten veel te weinig groente fruit en vis

Artikel door:

Google

Alhoewel de meeste mensen denken dat ze gezond eten blijkt dat in de praktijk niet het geval te zijn. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de consumptie van kinderen en volwassenen tussen 2007 en 2010. Nederlanders eten nog steeds te weinig groente, fruit en vis. Ook krijgen zij te weinig vitaminen, mineralen en vezels binnen. Uit de peiling onder ruim 3.800 mensen blijkt ook dat een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E, magnesium, kalium en zink binnen krijgt dan wordt aanbevolen. En dat heeft natuurlijk niet alleen effect op onze gezondheid, maar ook op ons uiterlijk.

Te weinig groente, fruit en vis
Uit het onderzoek dat 5 oktober aan VWS is aangeboden blijkt bijvoorbeeld dat maximaal 14% van de volwassenen voldoende groente eet.  Volwassenen consumeren gemiddeld 100 tot 120 gram groenten per dag, terwijl dat 200 gram zou moeten zijn. Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid. De geadviseerde hoeveelheid van twee stuks fruit per dag halen mensen niet. Kinderen eten minder dan een stuk fruit per dag, volwassenen nog geen anderhalf. Om gezond te blijven, is het raadzaam twee keer per week vis te eten, maar dat krijgt slechts 10 procent van de kinderen en circa eenderde van de volwassen. 

Vitaminen
Vrouwen boven de 50 jaar krijgen te weinig vitamine D binnen. Zij zouden dat moeten aanvullen, ook met supplementen, stelt het RIVM. Vitamine D zit in vetten, vis en eieren, en wordt toegevoegd aan halvarines en margarines. Het is onder meer belangrijk voor sterke botten. Verder wordt het advies aan specifieke leeftijdsgroepen voor hogere innames van foliumzuur (voor vrouwen die zwanger willen worden), vitamine D (voor senioren), ijzer (voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd) en calcium (voor adolescenten) lang niet altijd opgevolgd. 
Richtlijnen goede voeding
Het nieuwe boek "Eet je mooi in 28 dagen"  is een van de schaarse voedingsprogramma's  dat wel voldoet aan de richtlijnen goede voeding. Vrouwen die het programma volgen, eten een gezonde voeding die ongeveer 1700 kcal per dag levert en krijgen zo voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen. Gezond eten dus, waardoor haren, huid, tanden en nagels in topconditie worden gebracht en je je niet alleen goed voelt, maar er ook goed uit ziet. Een prachtig boek met 28 kleurige, appetijtelijke recepten voor avondmaaltijden en gezonde suggesties voor ontbijt en lunch.