Eet je mooi logo

Gezonde friet

Artikel door:

Google

Zeker als je aan het afvallen heb je wel eens visioenen van een portie frites bedekt met een lekkere grote klodder romige mayonaise. Het water loopt vast je al in de mond. Een portie patat mét levert je zo'n 600 calorieën per portie en de klodder mayonaise zorgt  voor nog eens voor 200 calorieën. Je kunt je een keer te buiten gaan, gewoon genieten van zo'n vette frites en de 800 calorieën voor lief nemen. Maar er zijn ook gezondere alternatieven. Als je de frites thuis in de oven bereid dan bevat de friet bijna 50% minder vet. En het vervangen van de mayonaise door fritessaus scheelt ook nog eens meer dan de helft in calorieën. 

Friet en bereidingswijze
Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat gebakken diepvriesfrites uit de frituur ongeveer 15% vet bevat, terwijl de diepvriesfrites die bereid is in de oven slechts 6% vet bevat. Maar vaak vinden mensen diepvriesfrites uit de oven er niet egaal bruin uit zien, de frites blijven slapper en je proeft veel meer aardappel dan bij gewone frites. Een oplossing hiervoor is het gebruik van ovenfrites. Deze frites zijn speciaal bereid voor bereiding in de lucht en smaken dus beter dan gewone diepvriesfrites als ze in de oven bereid worden. Een portie ovenfrites van 200 gram levert ongeveer 320 calorieën. In vergelijking met de gefrituurde frites scheelt dat bijna de helft.

Mayonaise
Bij een lekker portie friet hoort mayonaise. Twee eetlepels mayonaise zijn goed voor 200 calorieën. Je kunt dit vervangen door fritessaus met 25% olie. Fritessaus klinkt veel vetter maar bevat minder vet. Twee eetlepels fritessaus (25% olie) leveren je 86 calorieën. 


Conclusie:
Een portie ovenfriet (200 gram) bereid in de oven met fritessaus bevat 408 calorieën, terwijl een patatje met uit de frituur van de snackbar 800 calorieën bevat. Wat kies je? De smaak van frieten uit de hete olie of het gezonde alternatief met de helft minder aan calorieën? Kies bewust!