Eet je mooi logo

Review: Eet wijzerapp om gezonder te eten

Artikel door:

Google

Volgens het Voedingscentrum kan vanaf deze week iedereen zijn eigen eetcoach op zijn smartphone hebben. De Eet Wijzer App van het Voedingscentrum ‘leest’ de agenda en geeft praktische tips op het moment dat ze nodig zijn. Een ondersteuning om de feestdagen gezond door te komen en 2012 goed te beginnen. Dat is nu net iets wat ik de komende weken erg goed kan gebruiken. Dus de app gedownload en even getest op mijn persoonlijke agenda. Conclusie: een goed initiatief maar voor verbetering vatbaar.

Hoe werkt de app Eet Wijzer
De Eet Wijzer scant je smartphone agenda. De app koppelt tips aan afspraken in je agenda en toont deze voordat je de afspraak hebt. Op deze manier ontdek je hoe en wanneer je gezonder kunt eten. Nadat de app je agenda gescand heeft wordt gevraagd in welke categorie je de tips graag wil ontvangen. Je kunt kiezen voor de categorie
- gezondere producten
- gevarieerder eten
- regelmatiger eten
- kleinere porties
- goede voorbeeld geven

Ik weet van mezelf dat ik het moeilijk vind om de verleiding te weerstaan en kies voor de optie 'kleinere porties'. De app gaat aan het werk en zet inderdaad voor mijn afspraken een aantal tips. 

In mijn agenda staat dat ik vanavond om 18.30 uur met een clubje vriendinnen bij een vriendin ga eten. 
Dit is de tip. "Het nieuwe dieet is geen dieet. Je kunt dus ook helemaal niet zondigen. Als er iets helemaal verboden is kan je verlanger ernaar juist groter worden. Een verbeterstap kan wel zijn dat je minder vaak jouw favoriete soort snoep, koek of chips eet. Schrijf duidelijk wanneer je jouw favoriete caloriebom nog mag eten en hoeveel je dan neemt". 

Vanavond dus, denk ik lachend. Ik ga genieten van al die caloriebommen. Aangezien ik nog niet weet wat we te eten krijgen kan ik ook voor mezelf niet vaststellen hoeveel ik dan eet. Wel neem ik me voor om de portie Franse kaas die altijd bij de borrel geserveerd wordt te laten staan. 

Morgen heb ik een afspraak staan op het station, om 12.00 uur. 
De tip: "Neem altijd een flesje kraanwater mee, zo weersta je de verleiding van dure, calorierijke drankjes onderweg". 

Dat vind ik op zich wel een goede tip, ik vergeet vaak eten en drinken mee te nemen en kom dan in de verleiding. Zeker op het station, waar het aanbod fastfood overweldigend is.

Zaterdagochtend heb ik afgesproken om bij iemand op de koffie te gaan om 10 uur.
De tip: "Koffieleuten op zijn Hollands, dat is eigenlijk heel erg het Nieuwe Eten. Leg gewoon een koekje per persoon op een mooi bordje en serveer dit bij de koffie of thee. De rest van het pak kun je opbergen in een koekblik of hersluitbare zak. Je maakt het jezelf zo gemakkelijker om verleidingen te weerstaan".

Ook hier weet ik natuurlijk niet of ik wel een koekje krijg, maar als dat het geval is dan neem ik me voor om er maar eentje te nemen. 

Conclusie

Al met al best wel bruikbare tips, maar niet altijd precies van toepassing op de afspraken die je hebt. Het zijn meer algemene tips. Wat ik er wel goed aan vind is dat je regelmatig wordt geconfronteerd met de gevolgen van je eigen eetpatroon zodat je toch bewuster gaat kiezen. Conclusie: een goed initiatief maar voor verbetering vatbaar. De app is gratis te downloaden voor zowel de iphone als voor android toestellen.