Van brood eten word je dik en ziek? Onzin?
Artikel door: Inge de Munnik
Word je van brood dik en ziek? William Davis, de auteur van het boek 'de Broodbuik' beweert van wel. Zijn boek is zowel in Nederland als in de VS ongekend populair en ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Deze cardioloog beweert dat brood geen gezonde voeding (meer) is, omdat tarwerassen veredeld zijn waardoor tarwe niet meer zou zijn wat het ooit geweest is. Sterker nog, hij beweert dat je dik wordt van tarwe, dat het voor ernstige gezondheidsproblemen zorgt en je lichaam hongerig maakt. Davis vindt dat je alle tarwe uit je voeding zou moeten schrappen om een optimale gezondheid te krijgen en om af te vallen. Het Voedingscentrum heeft een andere visie op tarwe: de vezels uit brood zorgen voor een vol gevoel en dat helpt wel tegen overgewicht. In brood zitten naast vezel nog veel meer belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwit, B-vitamines, jodium en mineralen zoals ijzer.
Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum kan niet begrijpen waarom de huidige tarwe ’in niets’ meer lijkt op de tarwe die men vroeger at en waarom er zoveel negatieve uitspraken worden gedaan over tarwe: "Afgezien van het feit dat we helemaal niet weten hoe de 'oer'tarwe er precies uit zag, is er geen enkele reden om aan te nemen dat (volkoren) tarwebrood slecht voor je is. De moderne huidige wereld is zoveel opzichten anders dan een aantal generaties geleden, dat het onmogelijk en ongeoorloofd is, om zomaar te beweren dat allerlei gezondheidsproblemen verklaard zouden worden door veredelde tarwe".
Tarwe helpt tegen overgewicht en darmproblemen
Graan, waaronder tarwe, is rijk aan vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Vooral volkoren granen en graanproducten bevatten veel vezels. Volkorenproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Vezelrijk eten is belangrijk om overgewicht te voorkomen. Voedingsvezels leveren nauwelijks calorieën, maar ze geven wel een verzadigd ofwel vol gevoel. Daardoor is de kans kleiner dat er meer gegeten wordt dan nodig is.
Vezels helpen darmproblemen te voorkomen. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen obstipatie, aambeien of uitstulpingen van de dikkedarmwand. Sommige vezels hebben een gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Vezels verlagen het LDL-cholesterolgehalte, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Dit geldt vooral voor vezels uit graanproducten en fruit.
Genoeg reden dus om te zorgen voor voldoende vezel in de voeding. Als richtlijn geldt voor volwassenen zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag.
Reacties