Eet je mooi logo

Hoe krijg je voldoende vitamine A binnen voor een mooie huid

Artikel door:

Google

Voor een mooie huid is vitamine A heel erg belangrijk. Belangrijke bronnen voor vitamine A zijn lever, vette vis en boter. Groenten en fruit bevatten bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. Daarnaast wordt er in Nederland vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. In de praktijk blijkt het toch wel lastig om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Hoe kun je er voor zorgen dat dit wel gebeurd? Wij vroegen het aan Lifestyle- en fitnesscoach Ralph Moorman, auteur van de Hormoonfactor en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die graag gezond willen leven.

Voldoende groenten en fruit eten
Iedereen weet dat we 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag moeten eten. Onderzoek wijst uit dat we dat in de praktijk te weinig doen, maar er speelt meer. Ralph Moorman: "Wat allereerst zeer belangrijk is om te vermelden is dat bètacaroteen niet altijd goed in vitamine A wordt omgezet, bijvoorbeeld bij slechte schildklierfunctie en insulineresistentie. Een slechte omzetting kun je dan zien aan oranje gloed op de huid, vooral op plekken waar eelt zit zoals handpalmen en voetzolen. Ook de opname uit de darm van bètacaroteen uit groente gaat vaak moeizaam bij mensen, want zeer veel mensen hebben darmproblemen in deze tijd. Dierlijke bronnen die direct vitamine A leveren werken daarom beter. Boter, vette vis, vlees, ei en (orgaan) vlees zijn goede bronnen van vitamine A"

Veel vette vis eten is dus goed, maar lang niet iedereen zet 2 keer per week vis op het menu. Dat geldt ook voor orgaanvlees zoals lever. Wat we wel dagelijks gebruiken zijn vetten als leveranciers van vitamine A.  De overheid adviseert om per persoon dagelijks 15 gram bereidingsvet te gebruiken. Welke vetten kun je dan het beste gebruiken in de keuken?

Bakken in boter, olie of kokosvet?
Ralph Moorman: "Als je in vetten gaat bakken dan kunnen er ongewenste bijeffecten optreden. Olie en sommige margarine en bak- en braadflessen bevatten veel meervoudig onverzadigde vetten. Als we hierin gaan bakken zal een deel van het vet oxideren en omgezet worden in de ons zo bekende vrije radicalen. Het lichaam zal dan dus meer anti-oxidanten moeten binnenkrijgen en aanmaken om de vrije radicalen te neutraliseren. Waar we wel veilig in kunnen bakken is verzadigd vet. Echte boter of geklaarde boter is een goede keuze die vitamine A bevat. Ook kokosvet zal niet oxideren, maar levert geen substantiële hoeveelheden vitamine A. In geval van kokosvet moet je dus ook voldoende (orgaan) vlees, ei, en vette vis eten!