Eet je mooi logo

Voedingsboek de Voedselzandloper omstreden

Artikel door:

Google

Het voedingsboek De Voedselzandloper, over afvallen en langer jong blijven, is volgens auteur Kris Verburgh (1986) gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Kris Verburgh (1986) is arts en onderzoeker. Zijn voedingszandloper is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de "verouderde" Schijf van Vijf en de Belgische Voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe je ongezonde voeding kunt vervangen door gezonde alternatieven. In het bovenste gedeelte van de zandloper staat voeding die je beter uit je menu kunt schappen, in het onderste gedeelte de gezonde alternatieven. Bij de te vermijden voeding staat bijvoorbeeld brood, aardappelen, pasta en rijst. Zo beweert Verburgh dat deze producten beter kunt vervangen door paddenstoelen of peulvruchten. 

Wetenschappelijk onderzoek
Volgens de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica, baseert Verburgh zich op buitenlandse gegevens en verouderde cijfers. Terwijl adviezen van de Gezondheidsraad steunen op tientallen wetenschappelijke studies, kiest Verburgh er slechts een paar uit. Zo kun je ook altijd wel een onderzoek vinden dat jouw stelling ondersteunt, maar dat klopt daarom nog niet. 

Ook de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen (UA) waar Verburgh als assistent in opleiding aan verbonden was neemt unaniem en formeel afstand van 'De Voedselzandloper'. Het boek zou zelfs "gevaarlijk" zijn. Dat boek keert volgens de universiteit "alle nationale en internationale voedingsadviezen om". De driehoek blijft hét instrument voor een gezonde voeding. Wijk je daarvan af, dan riskeer je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen".

Uit het feit dat er al heel veel exemplaren van het boek verkocht zijn blijkt dat een deel van de bevolking openstaat voor een ander eetpatroon, dat ze op zoek zijn naar alternatieven. Waar in ieder geval bijna alle voedinsgsdeskundigen het over eens is dat men meer groenten en fruit moet eten, en meer bewegen. Dat is nog altijd de essentie. 

De Voedselzandloper is online te koop voor € 17,85
ISBN 903513782