Eet je mooi logo

Tips om minder alcohol te drinken

Artikel door:

Google

Geniet, maar drink met mate. Aan vrouwen wordt geadviseerd om maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken. Daarnaast is het belangrijk om minimaal twee dagen per week geen alcohol te drinken omdat het dan een gewoonte zou kunnen worden. Een ander nadeel van alcohol is dat het een ware caloriebom is. Er zitten vooral 'lege' calorieën en weinig voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen in, het draagt dus weinig bij aan een gezonde voeding. Daarom is het voor je gewicht én je gezondheid beter om niet teveel alcohol te gebruiken.Dat weten we misschien wel, maar soms is het lastig om niet te drinken omdat het nu eenmaal met gezelligheid of ontspanning geassocieerd wordt of omdat je het gewoon lekker vindt.  Is het voor jou moeilijk om je wijntje of biertje te laten staan? Wij hebben wat tips voor je bij elkaar gezet om je hierbij te helpen.

Grens bepalen
Denk eens goed na over je drankgebruik. Wanneer drink je en hoeveel drink je dan? Stel dan jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken en op welk tijdstip je stopt met drinken. Of zorg dat jij de bob bent.

Alcoholvrij alternatief
Zoek een drankje dat voor jou alcohol kan vervangen, zoals een vruchtensapje of alcoholvrij bier. Of neem eens een smoothie van vers fruit, een echte vitaminebom. Je drinkt graag een glas wijn  bij het avondeten? Probeer een keer een alcoholvrij wijntje! 

Gewoonte
Doorbreek je gewoonte en haal niet bij thuiskomst standaard een fles wijn of bier uit de koelkast, maar ga eerst wat anders doen. 

Langzaam drinken
Drink je glas niet in één keer leeg, geniet ervan. Drink uit een glas en nooit direct uit een fles. Uit een fles drink je sneller met grote slokken tegelijk.

Water
Als je ergens komt, begin dan eerst met een glas water en neem pas na een half uur je eerste alcoholische drankje. Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Vraag in een restaurant ook altijd een karaf water. Drink 1 op 1: een glas wijn, glas water, etc. Drink als je dorst hebt geen alcohol. Van alcohol (ook in bier!) krijg je juist meer dorst.

Nee zeggen
Kun jij moeilijk nee zeggen? Bedenk van tevoren hoe je alcohol af kunt slaan met een goede reden.  Zeg bijvoorbeeld dat je vroeg op moet en fit wilt zijn voor de kinderen of je werk. Zeg duidelijk nee en vraag iets anders te drinken.

Tot slot: als je geen, of veel minder alcohol drinkt spaar je geld uit. Bovendien krijg je veel minder calorieën binnen. Als je er in slaagt om minder te gaan drinken kun je jezelf met iets leuks belonen. Wat denk je van dat leuke jurkje in een kleiner maatje?