Eet je mooi logo

Appelstroop bij een tekort aan ijzer?

Artikel door:

Google

IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. IJzer is onmisbaar voor dat transport.  Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Ook kunnen klachten als duizeligheid en een verminderd concentratievermogen optreden. Een duidelijk tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede (anemie). Vrouwen hebben een hogere behoefte aan ijzer dan mannen. De ijzerbehoefte is onder andere afhankelijk van de leeftijd, het geslacht en de ijzerstatus.  

Bij een hogere behoefte wordt meer ijzer opgenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vrouwen in de menstruatieperiode, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. De aanbevolen hoeveelheid voor de 'gemiddelde' volwassen vrouw is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 15 milligram. IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in je voeding. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Non-heemijzer zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente en brood. De belangrijkste leveranciers voor ijzer in de Nederlandse voeding zijn brood en vlees(waren). 

Ook appelstroop staat bekend als een goede bron van ijzer. Rinse appelstroop wordt gemaakt van appels en suikerbieten, vaak in een verhouding die rond 30-70 ligt. Door het sap van de suikerbieten te koken en in te dikken, krijgt men een zoete, lichtbittere stroop die gemengd met de appelstroop zorgt voor de typische rinse smaak (rinse=friszuur). In dit ongeraffineerde suikerbietensap zitten alle mineralen die ook in de suikerbiet zitten, zo ook het mineraal ijzer. Hoeveel ijzer precies in de stroop zit, varieert volgens een test van de consumentenbond (augustus 2011) sterk per oogstgebied en per jaar. Het ene potje appelstroop van hetzelfde merk kan dus meer ijzer bevatten dan het andere. De geteste stropen leverden tussen de 0,9 tot 4,7 mg ijzer per boterham. 

Als je het vergelijkt met zoet broodbeleg zoals jam, levert rinse appelstroop dus aardig wat ijzer op. Maar in appelstroop zit een vorm van ijzer die het lichaam niet goed kan opnemen: non heemijzer. Hoeveel het lichaam opneemt hangt af van de producten die je eet en ligt tussen de 1 en 10 procent. Verschillende factoren in de voeding hebben invloed op de opname van non-heemijzer. Koffie,thee en calcium verlagen de opname van non-heemijzer terwijl vlees, vis en vitamine C de opname van non-heemijzer verhogen. Dat pleit voor een glas sinaasappelsap bij de boterham appelstroop, in plaats van een glas melk. 

Een boterham met appelstroop levert 1% tot 3% van de dagelijks benodigde ijzer. Vul je boterhammen met appelstroop aan met ander voedingsmiddelen die het beter opneembare heemijzer bevatten. Heemijzer zit in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Bij een ijzertekort is het aan te raden met de huisarts te overleggen over ijzerpillen.