Eet je mooi logo

Minder gezondheidsclaims op voeding

Artikel door:

Google

Levensmiddelenproducenten gebruiken regelmatig claims om hun producten aan te prijzen. Het gaat hier niet om de gegevens die verplicht op het etiket moeten staan, maar om extra informatie die bedoeld is om het artikel aan te prijzen. Denk aan claims zoals ‘vezelrijk’, ‘zonder toegevoegde suikers’, of ‘goed voor de botten’.  Sinds vrijdag 14 december hebben de voedingsmiddelenproducenten die een gezondheidsclaim op hun product willen zetten alleen nog de keuze uit 222 claims die wetenschappelijk zijn bewezen. Op die dag wordt namelijk de Europese lijst van generieke gezondheidsclaims van toepassing. 

De lijst van 222 toegestane gezondheidsclaims is opgesteld door de Europese Commissie. Producenten konden hun gezondheidsclaims tot begin 2008 ter goedkeuring voordragen bij de Commissie. Deze claims moesten wetenschappelijk onderbouwd zijn. De Commissie heeft van de ingediende claims er ongeveer 4000 voorgelegd aan de European Food Safety Authority (EFSA). De EFSA is het Europees wetenschappelijk bureau op het gebied van voedselveiligheid. De EFSA heeft vervolgens 222 claims positief beoordeeld; alleen deze zijn vanaf 14 december toegelaten. Alle afgewezen en niet beoordeelde claims zijn vanaf dan dus niet meer toegestaan. Overigens kunnen producenten nieuwe aanvragen indienen; pas als blijkt dat deze voldoende wetenschappelijk  onderbouwd  zijn en zijn toegevoegd aan de lijsten met goedgekeurde gezondheidsclaims mogen deze nieuwe gezondheidsclaims gebruikt ook worden.   

Verschil voedings- en gezondheidsclaims
De Europese verordening voedings- en gezondheidsclaims stelt regels aan de toelating van voedingsclaims en gezondheidsclaims. Voedingsclaims zeggen iets over de samenstelling van het product. Ze benadrukken dat er in een product meer of juist minder van een bepaalde voedingsstof zit. Deze voedingsclaims, zoals ‘natriumarm’ en ‘light’, zijn sinds langere tijd geregeld. Gezondheidsclaims beschrijven het verband tussen een voedingsstof in een levensmiddel en het effect op de gezondheid. Een voorbeeld hiervan is ‘vitamine C draagt bij aan instandhouding van het immuunsyteem’. Het gebruik van gezondheidsclaims was tot nu toe niet duidelijk geregeld, maar sinds vrijdag 14 december 2012 is dat dus wel het gevul. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op deze Europese regelgeving. Deze regelgeving  moet consumenten beter beschermen tegen onjuiste claims. Dat zijn claims die niet waarmaken wat ze beloven of de consument misleiden.