Eet je mooi logo

Obessief gezond eten nieuwe trend onder tienermeisjes

Artikel door:

Google

De ongezonde producten zijn naar de prullenbak verbannen en gezonde producten staan op de voorgrond. Goji bessen, chiazaad en quinoa... Nederland lijkt in de ban te zijn van gezond eten. Maar in hoeverre is het ook echt gezond?Eén op de vijf tienermeisjes is obsessief bezig met gezond eten. Dat blijkt uit een online enquête van Girlscene in samenwerking met Stichting Human Concern, centrum voor eetstoornissen, onder meer dan 500 meiden rond de 18 jaar. 21,5% geeft aan in paniek te raken als ze aan het einde van de dag bedenken dat ze niet genoeg gevarieerde of waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen. 

Dat deze gezondere levensstijl ook leeft onder tienermeiden, laten de cijfers wel zien: meer dan twintig procent geeft aan nooit te kiezen voor een product waar ongezonde toevoegingen als geraffineerde suikers en e-nummers in zitten. Het obsessief bezig zijn met gezond eten heeft veel invloed op hun leven. Een kwart vindt op vakantie gaan een hoge drempel omdat ze dan niet beschikken over het gezonde voedsel wat ze thuis hebben en 18,5% gaat zelfs liever niet naar feestjes zodat ze niks opgedrongen krijgen wat ongezond is. 

Joke Wijnen, GZ Psycholoog van Stichting Human Concern: "Het maakt niet uit welke naam het beestje krijgt: net als in de behandeling van cliënten met een eetstoornis is het van groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met (gezond) voedsel en dus sterke controlebehoefte vandaan komt. In de behandeling van eetstoornissen is het niet louter van belang te streven naar een gebalanceerd (i.p.v. rigide) eetpatroon en te kijken naar de mate waarin deze obsessie een goede kwaliteit van leven in de weg staat. Het is ook van belang het gevoel van controle in eigen handen te leren houden i.p.v. deze te koppelen aan een focus op gezond eten of gewicht: dat maakt namelijk uiteindelijk dat je je gevangen voelt in je obsessie … en minder en minder controle zult ervaren".   Diëten is verleden tijd onder tienermeiden. Een ruime meerderheid let nooit of zelden op de lijn. 70,8% heeft nog nooit gebraakt om overmatig te compenseren, echter heeft meer dan een kwart dit wel eens geprobeerd. Hoewel de meeste meiden niet aan lijnen doen, heeft 37,8% vaak of altijd last van eetbuien. Slechts één op de vijf meiden heeft nooit last van eetbuien. 


De gezondere levensstijl staat niet gelijk aan een positief zelfbeeld. 67,2% de tienermeisjes vindt het moeilijk om haar lichaam te accepteren en meer dan de helft voelt zich vaak of altijd te dik. Slechts 1,5% heeft geen moeite met haar lichaam. Een ruime meerderheid zegt dat uiterlijk en gewicht van grote invloed zijn op hun zelfvertrouwen. In plaats van lijnen, letten tienermeisjes op hun eten en duiken de sportschool in om af te vallen. De helft zegt vaak of altijd te bewegen om af te vallen en 47% beperkt de hoeveelheid voedsel om een beter figuur te krijgen