Eet je mooi logo

Hollandse aardbeienseizoen officeel geopend op 15 april 2014

Artikel door:

Google

‘De Hollandse aarsbeien zijn er weer’. Dat klinkt elk jaar op de derde dinsdag van april; de opening van het nieuwe Hollandse aardbeienseizoen. De datum valt in 2014 extreem vroeg op 15 april. Gelukkig maar, want de aardbeien rijpen met het warme lenteweer ook sneller.

Hoe groeit een aardbei?
In 2014 gaan de telers het gesprek aan met consumenten. Ze willen graag vertellen wat er komt kijken bij de teelt van aardbeien: rassen, teeltsystemen, bevruchting, bloei&groei en plukken. Hoeveel handen er nodig zijn om uiteindelijk een heerlijke aardbei te telen. Maar ook laten we zien dat aardbeien een echt natuurproduct zijn. Als teler moet je geduld hebben; aardbeien zijn immers niet allemaal tegelijk rijp. Naarmate het seizoen vordert, nemen de bakjes aardbeien toe.


Overhandiging eerste bakje aardbeien
De aanloop naar het moment dat er weer volop aardbeien verkrijgbaar zijn, brengen de aardbeientelers een bijzondere actie in beeld. Elke teler overhandigt zijn/haar eerste bakje rode aardbeien aan en bijzonder iemand. Een persoon in de eigen omgeving, iemand die iets uitzonderlijks heeft gepresteerd of die een moeilijke periode heeft gehad. Een overhandiging met een verhaal. Met z’n allen werken ze zo toe naar een climax: de derde dinsdag van april (15 april). 

Seizoen
Vanaf de 3de dinsdag in april begint het seizoen. Het seizoen loopt van ongeveer april t/m november. Afhankelijk van onder andere het weer. Er zijn zelfs telers die met speciale LED-verlichting het hele jaar aardbeien hebben.