Eet je mooi logo

Waterijsje voor bewuste consument de beste keuze

Artikel door:

Google

Lekker, een ijsje als het warm weer is! Kies dan bewust voor waterijs in plaats van roomijs. Dit is niet alleen goed omdat waterijs minder calorieën bevat dan roomijs, maar het is ook nog eens milieuvriendelijker.  Een waterijsje zoals een raket bestaat voornamelijk uit water met suiker en bevat circa 50 calorien per stuk. Twee bolletjes roomijs of softijs leveren 218 calorieën, en dan hebben we het hoorntje nog niet meegerekend.  Dat is dus ruim 4x zoveel als een waterijsje.  De milieu-impact van een waterijsje is 10x lager dan die van een roomijsje met chocolade. 

Bewust kiezen

“Wij willen consumenten de mogelijkheid geven om bewustere keuzes te kunnen maken in de supermarkt”, zegt directeur Charlotte Linnebank. “Met onze nieuwste resultaten zie je heel eenvoudig wat de impact van de verschillende producten is, zoals van water- of roomijs. Waterijs komt er gemiddeld genomen beter vanaf. Wel zie je een groot aantal roomijsproducten dat hoog scoort vanwege de biologische ingrediënten en duurzame labels. Er valt dus iets te kiezen!”

Suiker en verpakking hebben grote impact

Het onderzoek dat Questionmark doet is omvangrijk. Zo is voor alleen al bier, frisdrank en water gekeken naar 200 ingrediënten, verschillende productie- of brouwprocessen, transportafstanden en verpakkingen. Bij frisdrank en ijs heeft suiker een grote invloed op de score. Met name rietsuiker scoort relatief slecht op milieu en mensenrechten, vanwege de boskap en de slechte werkomstandigheden van de arbeiders op de suikerrietplantages. Light producten scoren daarom hoger op milieu, vanwege de geringe hoeveelheid zoetstoffen.

De impact van de 150 verschillende soorten water zit vrijwel geheel in het transport en de verpakking. Nederlands bronwater uit een glazen fles komt er daarom als beste uit. “Toch halen we gek genoeg water van de andere kant van de wereld, zoals uit Taiwan en Australië. De milieubelasting daarvan is 16x hoger”, aldus Charlotte Linnebank. Ook de grootte van de verpakking en of het gerecycled kan worden is heel relevant: een 1 liter petfles scoort twee keer zo goed als een 0,5 liter fles.