Eet je mooi logo

De invloed van suiker op de tanden

Artikel door:

Google

Cariës ontstaat door bacteriën in tandplaque, die zich vermenigvuldigen tussen de poetsbeurten door. Deze bacteriën voeden zich met de suikers uit eten en drinken. Daarbij ontstaan suikerzuren die het glazuur kunnen aantasten, wat uiteindelijk gaatjes in het gebit kan veroorzaken. Daaraan wordt men gedurende de hele dag blootgesteld. Ondanks een gezonde gebitsverzorging blijft er daarom altijd een risico bestaan door suikerconsumptie, die voor de gemiddelde Nederlander bestaat uit zo’n 24 kilo per jaar.

Uit consumentenonderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander het gebit onvoldoende verzorgt en slecht op de hoogte is van suikerinname en de invloed van suikers op het ontstaan van cariës. Daarnaast weet men vaak niet dat suikers niet alleen in zoetigheden en snacks zitten. 70% is er niet van op de hoogte dat melk en sommige vleeswaren suikers bevatten.  Met een Anti-cariësdag wil tandpastamerk Elmex mensen er bewust van maken hoe zij gaatjes kunnen voorkomen: dat heeft naast een goede gebitsverzorging alles te maken met het minder consumeren van suikerhoudende producten.

Daarnaast introduceert Elmex de nieuwe tandpasta anti-caries professional, naar eigen zeggen de grootste innovatie sinds de introductie van fluoridetandpasta. De nieuwe tandpasta bevat naast fluoride en calcium een Suikerzuur Neutralisator. Drs. Timmer: “Het verschil met andere tandpasta’s is dat elmex Anti-caries professional de suikerzuren in de tandplaque direct onschadelijk maakt, nog voordat ze het tandglazuur kunnen aantasten. Op deze manier worden tanden vier keer zo effectief geremineraliseerd, wordt het tandglazuur versterkt en kunnen gaatjes worden voorkomen.”¹
Voor mooie gezonde tanden wordt aanbevolen om minstens tweemaal per dag de tanden te poetsen, daarnaast eenmaal te flossen, minimaal twee keer te spoelen met mondwater en regelmatig de tandarts en mondhygiënist te bezoeken.