Eet je mooi logo

Snelle koolhydraten oorzaak van huidveroudering

Artikel door:

Google

Als er veel glucose in het bloed zit omdat je (te) veel snelle koolhydraten zoals suikers hebt gegeten dan kan de glucose een binding aangaan met de vezels van de dermis (collageen en elastine). Dit proces noemen we glycatie. Hierbij worden glycotoxinen gevormd, ook wel bekend als AGE's  ( Advanced Glycation End).  Glycatie remt de collageenproductie,  produceert vrije radicalen en veroorzaakt rimpels, fijne lijntjes en verzakking van de huid. Hoe ouder je huid, hoe sneller de suikers zich aan collageenvezels hechten én hoe minder goed de enzymen werken die de verharding van je huid tegen te gaan. En hoe meer suiker, des te sterker het effect.

Koolhydraten

Koolhydraten voorzien ons lichaam van energie. In ons spijsverteringskanaal worden koolhydraten afgebroken tot glucose, waarna het verbrand kan worden. Er zijn ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Glucose is  een monosaccharide, een zeer snel koolhydraat dat  direct door het bloed kan worden opgenomen (glycemische index 100). Tafelsuiker (ofwel sacharose) is een disacharide, bestaande uit een glucose-eenheid en een fructose-eenheid (vruchtensuiker). Bij de vertering van sacharose (door het enzym invertase) moet als eerste de binding tussen deze twee eenheden worden verbroken en daarom is de glycemische index van suiker lager, namelijk 70. Het vrijmaken van de eenheden gebeurt nog echter nog wel zo snel, dat na consumptie van een hoeveelheid sacharose een duidelijke piek in het bloedsuikergehalte kan worden  gezien. Deze piek is duidelijk lager bij  langzame koolhydraten zoals die uit volkoren producten,peulvruchten en groenten met een lage glycemische index.

Huidverouderingsproces  vertragen

Om de snelheid van het huidverouderingsproces te vertragen is het goed om de bloedglucosewaarden in het bloed zo goed mogelijk op peil te houden en pieken te voorkomen. En dat kun je doen door langzame koolhydraten met een lage glycemische index te eten en de snelle koolhydraten zo veel mogelijk te laten staan. 

Langzame "goede" koolhydraten
Voorbeelden van langzame, goede koolhydraten (GI lager dan 40) zijn bladgroenten, tomaten, aubergines, courgettes, ui, knoflook, de meeste peulvruchten, fructose (vruchtensuiker), walnoten, pinda's, bittere chocolade met minimaal 72% cacao, sperziebonen,  melkproducten, quinoa, wilde rijst, volkoren pasta, volkorenbrood.

Snelle "slechte' koolhydraten
Voorbeelden van snelle slechte koolhydraten (GI hoger dan 70) zijn bier, aardappels uit de oven, frites, aardappelpuree, chips, honing, witte zachte broodjes, producten met veel suiker, witte rijst, rijstwafel, ontbijtgranen met suikers, candybars, koekjes, noedels maar ook  sommige fruitsoorten zoals watermeloen of gekookte groenten als wortelen en aardappelen. Deze laatste groep is echter minder schadelijk omdat ze minder AGE's in het lichaam vormt dan gebakken producten.

Niet alleen suiker is de boosdoener!

Zoals je in bovenstaand rijtje van snelle koolhydraten kunt zien is niet alleen suiker een oorzaak vanglycatie, maar ook de veel gegeten geraffineerde witte producten als witte rijst, witte pasta en aardappelen. In het belang van je huid is het belangrijk om vaker te kiezen voor groenten en volkoren producten. En dat betekent niet dat je niet alleen de suiker moet laten staan,  maar dat je ook zo veel mogelijk moet kiezen voor de volkoren varianten van pasta, rijst en brood. Een bijkomend voordeel van het eten van ‘langzame’ koolhydraten is dat de glucosespiegel in het bloed want minder snel schommelt waardoor je minder sneller honger hebt.