Eet je mooi logo

Extra silicium druppels nemen niet nodig

Artikel door:

Google

Zou het slikken van extra silicium bijdragen aan een mooie huid? Silicium speelt een rol bij het goed functioneren van het enzym dat nodig is bij de opbouw van het botweefsel en het bindweefseleiwit collageen.  Fabrikanten van voedingssupplementen laten je maar al te graag geloven dat we met ons huidige voedingspatroon niet meer voldoende van het mineraal silicium (ofwel kiezel) binnenkrijgen. Het innemen van een voedinssupplement met silicium in de vorm van druppels moet het vermeende tekort compenseren. Je huid, haar en nagels worden in no-time mooi, botten en gewrichten weer sterk en soepel, plus bloedvaten schoon en elastisch, zo belooft de fabrikant. Het Voedingscentrum beschouwt silicium echter niet als een essentiëel (noodzakelijke) spoorelement en heeft er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor opgesteld. Ook het wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat er een direct verband bestaat tussen de opname van silicium en de vorming van collageen en elastine ontbreekt. Wij slikken dit dus niet.


Dagelijks aanbevolen hoeveelheid silicium

Er is voor het mineraal silicium door het Voedingscentrum geen Aanbevolen Dagelijkse hoeveelheid vastgesteld, maar een dagelijkse inname van 5-20 mg per dag wordt als veilig en voldoende aangemerkt. Volgens het voedingscentrum hebben de meeste mensen geen mineralenpillen nodig, want ze krijgen al voldoende mineralen binnen door gevarieerd te eten. 
Wetenschappelijk bewijs ontbreektEr is in het verleden onderzoek gedaan door de Universiteit van Brussel naar de werking van silicium. Uit dit onderzoek blijkt dat de activiteit van prolyl hydroxylase, het enzym dat nodig is voor de vorming van hydroxyproline, afhankelijk van de aanwezigheid van silicium. Hydroxyproline is een aminozuur dat betrokken is bij de productie van collageen en elastine. Maar er is helaas (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat er een direct verband is tussen opname van silicium een de vorming van collageen of bindweefselvorming. 

In welke voeding zit silicium?

Volkoren graanproducten en wortelgroenten zijn van nature rijk aan silicium. Het eten van volkorenproducten en wortelgroenten als rode bieten, wortels, lente-ui en radijs. Maar je vindt silicium ook nog in producten als anti-klontermiddel (siliciumdioxide). Het wordt gebruikt in kant- en klaarsoepen zoals cup-a-soup. Op etiketten wordt het aangeduid als additief E551, of worden de benamingen kiezelzuur, kwarts of silica gehanteerd.