Eet je mooi logo

Hoe gezond is aubergine?

Artikel door:

Google

De aubergine, ook wel 'eierplant’ genoemd, is een caloriearme groente: een rauwe aubergine bevat slechts 20 calorieën per 100 gram. De aubergine bevat veel voedingsvezels, vitamine C en de vitaminen B1, B2 en B6. Goed voor huid en haar! De groente bevat heel veel vocht dat een bitter smaakje kan hebben, hoewel dat tegenwoordig steeds minder vaak voorkomt. Als je niet van de bittere smaak houdt kun je de aubergines met zout bestrooien. Na 15 minuten wrijf je het zout van de aubergine en is het vocht verdwenen. Je kunt aubergines niet rauw eten omdat de groente solanine bevat. Als je de groente 2 minuten in kokend water legt is het stofje al verdwenen. 

Verkrijgbaarheid

Het oorspronkelijke seizoen van aubergines loopt van augustus tot en met oktober. Aubergines uit Nederland zijn van februari tot november uit de kas verkrijgbaar. In november worden de nieuwe planten geplant. In december en januari is het te donker en koud om aubergines te kunnen telen in de kas.

Bereiden

Als je een aubergine door snijdt kan het vruchtvlees snel verkleuren. Je kunt het beste de aubergines pas gaan verwerken als je ze nodig hebt. Je kunt de aubergines op verschillende manieren klaar maken: stoven, bakken, gratineren, of frituren. Verwijder het kroontje en snij hem in plakjes of blokjes. 

Een lekker beautyfood recept met aubergine is Groenten uit de oven