Eet je mooi logo

Extra vitamine D aanbevolen voor zwangere vrouwen en 50-plussers

Artikel door:

Google

Ongeveer 90% van de benodigde hoeveelheid vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. De rest krijgen we binnen via voeding. Met name vette vis, vlees, melk en boter zijn rijk aan vitamine D. Hoe vetter het product, hoe hoger het gehalte aan vitamine D.  Wie te vaak kiest voor ‘mager’ eten kan een tekort oplopen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad dat sommige mensen te weinig vitamine D binnenkregen. Ben jij zwanger, geef je borstvoeding of ben je ouder dan 50 jaar, dan wordt geadviseerd om dagelijk 10 of 20 microgram vitamine D extra slikken. 

Vitamine D zit in vette vis zoals paling, haring, zalm, makreel en bokking. Ook leveren vlees en eieren wat vitamine D, maar aanzienlijk minder. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadvetten. Op het etiket staat dan dat vitamine D is toegevoegd.

Extra vitamine D nodig

Wanneer hoofd en handen onbedekt zijn, maakt het lichaam van april tot oktober voldoende vitamine D aan. In de winter is het zonlicht echter niet sterk genoeg om de vitamine D-aanmaak te stimuleren. Dan valt het lichaam terug op de opgebouwde reserves en de vitamine D uit de voeding. Daarom wordt voor sommige vrouwen aangeraden om extra vitamine D te slikken:

10 microgram vitamine D per dag

-       vrouwen vanaf 50 jaar met een lichte huidskleur die voldoende buiten komen:
-       vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen
-       vrouwen tot 50 jaar met een donkere huidskleur
-       vrouwen tot 50 jaar die onvoldoende buiten komen
-       vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

20 microgram vitamine D per dag:
-       vrouwen vanaf 50 jaar die een sluier dragen
-       vrouwen vanaf 50 jaar met een donkere huidskleur
-       vrouwen vanaf 50 jaar die onvoldoende buiten komen
-       ouderen in een verpleeghuis of verzorgingshuis
-       mensen met osteoporose

Vitamine is te koop als druppels of in een multivitamine supplement. Dit is meestal aanwezig als cholecaciferol of vitamine D3, maar er zijn ook supplementen met (het minder actieve) ergocalciferol, vitamine D2. De bovengrens voor een aanvaardbare, veilige inneming is 50 microgram per dag. Veel zonlicht kan niet leiden tot een overschot aan deze vitamine.