Eet je mooi logo

De relatie tussen voeding en puisten

Artikel door:

Google

'Om puistjes te voorkomen moet je geen varkensvlees of chocolade meer eten'.  Dat soort stellige beweringen hoor of lees je geregeld. Maar kloppen die stellingen wel? Zijn daar bewijzen voor? Of heeft het ontstaan van puistjes een heel andere oorzaak? In de VS gingen wetenschappers op onderzoek uit en wij maakten een korte inventarisatie van hun - voorlopige - bevindingen.

Glykemische index (GI)

Dat begrip leggen we eerst even uit, want dat komt een paar keer terug. GI is een wetenschappelijke standaardmaat om het effect van koolhydraten op je glucosespiegel te meten. De GI-index toont aan hoeveel je glucosespiegel stijgt na het eten van een bepaald product. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glykemische index. Voorbeelden hiervan zijn witte rijst, witbrood, patat en suikerhoudende frisdranken. Koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven hebben een lage glykemische index. Voorbeelden hiervan zijn peulvruchten. groenten en sommige soorten fruit, meergranenbrood en roggebrood.

Voorlopige onderzoeksconclusies op een rijtje

De Amerikaanse onderzoeken die tot nu toe zijn gehouden hebben nog geen keiharde bewijzen opgeleverd. Dus écht aantonen  dat er een verband bestaat tussen acne en een bepaald type voeding lukt nog niet. Vandaar dat we voorzichtig zijn met onderstaande eerste conclusies. Wat inmiddels wel duidelijk is geworden is het effect op acne door middel van het overstappen van hoog glykemische producten naar laag glykemische producten. Die resultaten waren positief. De insulinespiegel daalt dankzij een laag glykemisch dieet en de insulinegevoeligheid gaat omhoog. Beide feiten dragen bij aan de vermindering van acne.

• Het lijkt er verder op dat Vitamine D acne wat vermindert
Vitamine A en calcium lijken geen invloed te hebben
• Gebruik van veel melkproducten (zuivel) lijkt acne te bevorderen (zowel vol als mager)
• Er zijn (nog) geen eenduidige conclusies over eten van vette producten en chocola 
• Voeding met een hoge GI kan acne in stand houden
• Voeding met een lage GI kan bestaande acne verzwakken


Eet je gezond én mooi

In bovenstaand rijtje staat vaak het woord 'lijkt'. Dat doen we bewust omdat de wetenschap nog geen unanieme resultaten heeft voortgebracht, maar we willen je toch op de hoogte houden. Artsen, met name dermatologen,  zijn het er echter wél over eens dat wát je eet ook voor een groot deel de gezondheid van je huid bepaalt.  Dus als je huidproblemen zoals acné vóór wilt zijn, eet dan zo gevarieerd en natuurlijk mogelijk en liefst onbewerkt voedsel.