Eet je mooi logo

Mooie huid voor vegetariers en veganisten

Artikel door:

Google

Het volgen van een vegetarisch of  veganistisch dieet kan een ethische keuze zijn maar als je niet heel waakzaam bent op wat je eet, kan het weglaten van belangrijke voedselgroepen een groot –negatief- effect op je huid hebben. Huidcellen hebben een snelle stofwisseling waardoor ze zich iedere 28 tot 31 dagen vernieuwen. Om dit te doen hebben ze voldoende brandstof nodig zoals bepaalde hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten. Ook spelen vitaminen en mineralen hierbij een belangrijke rol. Zelfs kleine tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen dan te zien zijn aan je huid, haar, nagels of tanden.

Geen vlees en geen vis

Vlees en vis zijn belangrijke bronnen van eiwit, zink, vitamine D en verschillende B vitamines. Omdat deze ontbreken in het menu van vegetariërs en veganisten is het belangrijk dat er goede vervangende bronnen voor deze voedingsstoffen worden gevonden. Bij een goed samengestelde maaltijd is het mogelijk om alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar de kans is wat groter dat je een tekort krijgt aan vitamine B12 en ijzer. Hierdoor wordt je huid bleker en grauwer en je kunt er moe uit gaan zien.

Geen producten van dierlijke afkomst

Odat veganisten helemaal geen producten van dierlijke afkomst eten, dus ook geen eieren en zuivel, is de kans dat er een vitamine B12-tekort ontstaat nog iets groter dan bij vegetariërs en de voeding kan ook gemakkelijk te weinig  vitamine B2 bevatten. Bij een tekort aan vitamine B2 kunnen er ontstekingen van de huid ontstaan, voornamelijk bij de mondhoeken.

Eet je Mooi

Het goede nieuws is dat vegetariërs en veganisten heel veel gekleurde groenten en fruit eten, wat natuurlijk supergezond is. In combinatie met olie die rijk is aan omega 3 vetzuren (lijnzaadolie, walnotenolie, koolzaadolie) bevat de voeding voldoende  vitamine A, C en E en dat uit zich in een mooie, gezonde huid die minder snel rimpeltjes krijgt. Eet regelmatig bruinbrood, peulvruchten en rijst om voldoende zink binnen te krijgen, wantt dat is nodig bij de aanmaak van collageen. Om voldoende vitamine B12 en calcium  binnen te krijgen moeten kunnen vegetariërs dagelijks melk, yoghurt, kaas en/of eieren gebruiken.

Meer ijzer en meer vitamine B2

In vergelijking met mensen die wel vlees eten moeten vegetariërs dagelijks 1,5 tot 2 x zoveel ijzer eten. Dit komt omdat ijzer uit plantaardige bronnen moeilijker wordt opgenomen door het lichaam dan het ijzer uit dierlijke bronnen. Vitamine C zorgt er echter voor dat het lichaam ijzer uit plantaardige producten beter opneemt. Als je bij iedere maaltijd groenten of fruitsoorten eet die rijk zijn aan vitamine C krijg je meer ijzer binnen. De adviezen die voor vegetariërs gelden, gelden in principe ook voor veganisten.  Om het gebrek aan vitamine B2 te compenseren kunnen veganisten wat vaker kiezen voor bladgroenten, gist, fruit, brood en volkerenproducten.