Eet je mooi logo

Veldsla is geen sla maar wel gezond

Artikel door:

Google

Veldsla is niet alleen decoratief, maar ook erg gezond. Veldsla levert 20 kcal per 100 gram en het bevat relatief veel carotenen en vitamine C en dat is goed voor de huid. Wat veldsla ook bijzonder maakt is dat het 0,25 g omega-3 vetzuren per 100 gram bevat en dat is heel erg hoog voor groeten. Als je per dag 100 g veldsla eet heb je al 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 van plantaardige oorsprong binnen. 

Veldsla heeft een fijne nootachtige smaak en wordt op dezelfde manier geteeld als kropsla. Ondanks de naam en de teeltwijze is veldsla alles behalve sla. Veldsla wordt ingedeeld bij de valeriaanfamilie óf de kamperfoelie-familie. De Latijnse naam van veldsla is dan ook ‘Valerianella locusta'. Veldsla vindt zijn oorsprong in Europa en komt ook in het wild voor. De kleine lepelvormige veldslablaadjes, ofwel 'broeivet', hebben een zeer hoog vitamine C-gehalte, maar zijn slechts tot twee dagen houdbaar in de koeling. De volwassen veldsla met grotere blaadjes noemt men ook wel ezelsoren of lamstong. Benamingen in andere talen zijn Mâche (Frankrijk), Lamb's Lettuce of Cornsalad (Engeland) en Feldsalat of Rapunzel (Duitsland).

Veldsla is het hele jaar door verkrijgbaar maar is in de periode oktober tot en met maart vaak van eigen bodem. Je kunt het niet alleen als salade eten, maar het smaakt ook heerlijk in een stampot.