Eet je mooi logo

Eten en erotiek: bestaan afrodisiaca wel?

Artikel door:

Google

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je liefdesleven? Van zaterdag 6 juni tot en met vrijdag 12 juni 2015 staat bij NPO Doc het thema 'Hitsige hapjes' centraal. Want eten kan stoffen bevatten die bevorderlijk zijn voor de sekslust of de vorm van het eten doet je denken aan seks. NPO Doc brengt een week lang een ode aan eten waaraan een lustverhogende werking wordt toegedicht zoals truffels en oesters. Met documentaires over gepassioneerde koks die hun ziel en zaligheid leggen in de bereiding van zinnenprikkelende gerechten zoals ‘Jiro, Dreams of Sushi’ en ‘De smaak van de ziel’. In de documentaire ‘L’Amour des Moules’ wordt het prikkelende liefdesleven van de mossel zelf belicht

Goddelijke druiven

 Wijn is de liefdesdrank bij uitstek. Een romantisch diner gaat dan ook vergezeld van minstens één goed glas rode wijn . In A Year in Burgundy (David Kennard, 2013) worden zeven wijnmakers uit de befaamde Bourgognestreek in Frankrijk gedurende een jaar gevolgd. Alle verschillende fases van het wijn maken komen aan bod. Hoewel de wijnboeren zich met ziel en zaligheid overgeven aan hun vak blijkt het maken van goede wijn toch een kwestie van rationele wetenschap. 
Uitzending o.a. op zaterdag 6 juni om 20.30 uur

Liefde gaat door de maag

In de documentaireserie Liefde gaat door de maag (2005) onderzoekt regisseur Heddy Honigmann de betekenis achter het gelijkluidende spreekwoord. In de aflevering De geur van kerst legt chef-kok Carla Kentgens uit dat lekker eten voor haar een soort voorspel is. Ook haar zussen zien goed eten als een stimulans voor hun seksleven. 
Uitzending o.a. op zondag 7 juni om 22.10 uur

Afrodisiaca

Chef-kok Pierre Wind onderzoekt in Grazend Nederland: eten & erotiek (Pierre Wind, 2005) lustopwekkend eten, de zogenaamde afrodisiaca. Wat zijn afrodisiaca en is het werkelijk zo dat je door het eten hiervan zin in seks krijgt? Wind spreekt onder andere met de Spaanse chefkok Regina Lerma Martinez over verleidelijke hapjes. De wetenschap moet antwoord geven op de vraag of afrodisiaca wel echt bestaan.
Uitzending o.a. op maandag 8 juni om 21.40 uur

Het witte goud

Het afrodisiacum onder de paddenstoelen: de truffel. De duurste en lekkerste van alle varianten truffels is de witte truffel. Wetenschappers proberen al jaren deze witte truffel te kweken. Bij de minder kostbare zwarte truffel is dat gelukt maar de witte blijkt tot nu toe niet te evenaren. Ondertussen loopt de oogst van de delicatesse in de natuur door verschillende omstandigheden sterk terug. Noorderlicht – Het truffelmysterie (Remmelt Lukkien, 2000) bezoekt een truffelonderzoekscentrum en volgt een truffelzoeker en zijn hond bij de zoektocht naar het witte goud.
Uitzending o.a. op maandag 8 juni om 22.05 uur

Het liefdesleven van de mossel

Net als de mens krijgt de mossel gedurende zijn leven te maken met liefde, erotiek, puberteit en de dood. De documentaire L’Amour des Moules (Willemiek Kluijfhout, 2012) volgt de mossel vanaf de conceptie tot aan zijn sterven. Fraaie onderwateropnames laten zien hoe het seksleven van de mossel eruit ziet. Daarnaast vertellen verschillende mensen waarom de mossel een belangrijke rol in hun leven speelt.
Uitzending o.a. op dinsdag 9 juni om 21.30 uur

Smaak van de ziel

Voor chefkok Eric van Loo van sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam is smaak gekoppeld aan de diepste emoties van de mens. In De smaak van de ziel (Robbert Kiem Hwat So, 2010) vertellen Van Loo en twee andere smaakprofessionals wat smaak volgens hen inhoudt. De documentaire doet een poging om de idee van smaak over te brengen op het scherm.
Uitzending o.a. op woensdag 10 juni om 21.20 uur


Passie voor sushi

Verscholen in de metro van Tokio ligt een klein restaurant met slechts 10 zitplaatsen. Bezoekers moeten maanden van tevoren reserveren om een plekje te bemachtigen. Het wordt dan ook gerund door de beste sushi-chef ter wereld, Jiro Ono. Het kleine restaurant is het eerste in zijn soort met drie Michelinsterren. De documentaire Jiro, Dreams of Sushi (David Gelb, 2011) volgt de 85 jarige Ono die er al zijn hele leven van droomt ooit de perfecte sushi te maken. Voor zijn zoons zal het moeilijk worden om zijn passie en vakmanschap te evenaren. Toch zullen zij op een gegeven moment in zijn voetsporen moeten treden.
Uitzending o.a. op donderdag 11 juni om 20.10 uur