Eet je mooi logo

Duidelijkheid over ingredienten en etiket vruchtensappen

Artikel door:

Google

De supermarktschappen staan tegenwoordig boordevol vruchtensappen die allemaal claimen puur en gezond te zijn, maar na het lezen van de ingredientendeclaratie blijkt de inhoud vaak anders te zijn dan de informatie op het etiket suggereert. Nieuwe consumentvriendelijke regels voor etikettering van vruchtensappen en nectars werden woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement. De regels hebben als doel om misleidende benamingen van gemengde sappen en etiketten met "geen suiker toegevoegd" te voorkomen. Een mix van twee sappen moet in de toekomst een productnaam hebben die overeenkomt met de inhoud, zegt het Europees Parlement.

Gemengde vruchtensappen
Bijvoorbeeld, een mix van 90% appel- en 10% aardbeisap moet "Appel en aardbeisap" worden genoemd, terwijl het nu nog "Aardbeisap" zou kunnen heten. Veel producten die worden verkocht als "sinaasappelsap" bevatten tot 10% mandarijnsap, wat bijdraagt aan de kleur en smaak. Een algemene naam zoals "Gemengd sap" zou gebruikt kunnen worden voor sappen van drie of meer verschillende vruchten. 


Suiker en zoetstoffen
Europarlementariërs weten dat consumenten – in het bijzonder diabetici, ouderen en mensen op dieet – een duidelijke indicatie willen hebben van het verschil tussen 'sap' en 'nectar', en de aanwezigheid van zoetstoffen. In de toekomst zullen vruchtensappen per definitie geen suiker of zoetstoffen bevatten. 'Nectars', gemaakt van vruchtenmoes met toegevoegd water, kunnen suiker of zoetstoffen bevatten. Etiketten met "Geen suiker toegevoegd" zullen niet toegestaan zijn op nectars die kunstmatige zoetstoffen bevatten, zoals sacharine, om mogelijke verwarring te voorkomen.