Eet je mooi logo

Schoonheid vraagt om voeding, niet om medicijnen of cosmetica

Artikel door:

Google

Schoonheid alles te maken met gezondheid. "En dan komt voeding op de eerste plaats". Medicijnen en cosmetica komen pas op de tweede plaats. Dit zegt Dr. Gert Schuitemaker, (niet praktiserend) apotheker en doctor in de Geneeskunde. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde

Een tekort aan voedingsstoffen uit zich als eerste in de huid, nagels en haren. Pas als de vitale organen als hart, nieren en hersenen en alle andere weefsels gevoed en verzadigd zijn, komt namelijk de 'lichaamsbekleding' aan de beurt. "Medicijnen en cosmetica wil ik niet verwerpen", vertelt Schuitemaker. "Ik stel ze op de tweede plaats, daar waar ze horen. Medicijnen zijn in veel gevallen juist een recept voor aging. Mijn motto 'eerst voeding, dan medicijnen' wil ik richting de beauty-industrie omzetten in 'eerst voeding, dan cosmetica'.

Ontstoken oogleden kunnen duiden op een tekort aan vitamine A. Kloofjes in de mondhoeken en mee-eters kunnen een signaal zijn van vitamine B2-gebrek. Zinktekort kan zich uiten in witte vlekjes op de nagels, maar ook in haaruitval. "Met andere woorden: aan onze buitenzijde is te zien wat we van binnenuit tekort komen."

Een mooi uiterlijk is volgens dr. Gert Schuitemaker gebaat bij veel fruit en verse groenten, meer vis en minder vlees en voldoende eiwitten en gezonde vetten. Hoogbewerkte voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zoals wit meel en suiker moeten zoveel mogelijk gemeden worden. 
Volgens de apotheker zijn gezondheid (anti-aging) en beauty van elkaar gescheiden geraakt. Zijn drijfveer is beide werelden weer bij elkaar te brengen. "Ik wil de weg wijzen naar gezondheid en beauty. Ongeacht de leeftijd. Elke leeftijd heeft zijn eigen beauty, uitstraling. Uitstraling is niet voorbehouden aan een supermooi topmodel. Uitstraling heeft in de eerste plaats alles te maken met gezondheid!" En is dat niet precies waar het boek 'Eet je Mooi in 28 dagen" ook over gaat?