Eet je mooi logo

Nederlander eet gemiddeld 1 kg zout te veel per jaar

Artikel door:

Google

 

e meeste Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is. Slechts 1 op de 5 dénkt meer te eten dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag.  Maar de ongezouten waarheid is dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet! Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram per dag, mannen zelfs bijna 10 gram. We eten dus ongeveer één kilo zout per jaar te veel. Slechts 20 procent van al het zout dat je binnenkrijgt voeg je zelf toe aan je eten, tijdens het koken of aan tafel. Zo'n 80 procent zit al in voedingsmiddelen, zoals brood, vlees, kaas en kant-en-klare kruidenmixen en sauzen, maar ook in koekjes en gebak.

zout_in_levernsmiddelen.jpg

De verschillen tussen merken en varianten zijn echter groot. Etiketten vergelijken en kiezen voor merken of varianten met minder zout, zorgt ervoor dat je minder zout eet. Net als geen kant-en-klare producten gebruiken, maar zelf koken. Ook belangrijk is het vervangen van zoute kant-en-klare kruidenmixen door verse of gedroogde kruiden.

Natrium versus zout

De scheikundige naam voor zout, ofwel keukenzout, is natriumchloride (NaCl). Op de verpakking van voedings middelen staat soms de hoeveelheid natrium vermeld. Om dit om te rekenen: 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Elk mens heeft natrium nodig voor een goede vochtbalans, voor de werking van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding. De hoeveelheid natrium die van nature in de voeding vookomt is voldoende om deze lichaamsfuncties in stand te houden. Het toevoegen van zout aan de dagelijkse voeding is dus niet nodig.

Minder zout eten

Om Nederlanders bewust te maken van hun (hoge) zoutconsumptie, en hen te helpen minder zout te eten, start de Nierstichting de campagne 'Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout.' en lanceert Zoutmeter.com. Op basis van enkele vragen over wat je regelmatig eet, zie je hoeveel zout je binnenkrijgt. De Zoutmeter geeft je de ongezouten waarheid, tips om zout te minderen en biedt een receptenboekje met zoutarme gerechten.

Gevolgen van te veel zout eten

Te veel zout eten verhoogt je bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. En het kan nierschade veroorzaken of (versneld) verergeren. Iedereen met een (verhoogd risico op) nierschade is extra gevoelig, zoals mensen met diabetes en hoge bloeddruk. Om dit te veranderen start de Nierstichting een campagne en lanceerde op World Kidney Day, donderdag 10 maart, Zoutmeter.com. Op basis van enkele vragen laat de Zoutmeter zien hoe veel zout je eet en hoe je dat vermindert. Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder eet, scheelt dat jaarlijks 1.500 sterfgevallen.