Eet je mooi logo

Interview met Gezond nu over beautyfood, schoonheid van binnenuit

Artikel door:

Google

In het februarinummer van 2016 heeft GezondNu een interview gehouden met Adrea Wiegman, trendwatcher, Annie van Neerven, voedingsdeskundige en Inge de Munnik, auteur van Eet je Mooi in 28 dagen over de invloed van voeding op je uiterlijk. Heb je dit gemist? Je kunt het hier nog eens lezen.

In Tokio spreken vrouwen af in speciale beautyfoodrestaurants waar ze bijvoorbeeld varkenspootjes eten. Echt lekker? Mwah… Maar er zit collageen in, en dat zou de huid stevig, soepel en jong houden. In Japan is het eten van producten die je mooier maken al ruim tien jaar hot. Niet alleen smeren aan de buitenkant dus, maar ook voeden van binnenuit. Levensmiddelenfabrikanten spelen daar slim op in door voedingsmiddelen op de markt te brengen die een positief effect zouden hebben op de huid, haren, tanden en nagels, zoals yoghurt waaraan het eerder genoemde collageen is toegevoegd.

In Nederland liggen de levensmiddelen die ons een stralend uiterlijk beloven nog niet voor het grijpen in de supermarkt. De regelgeving op het gebied van voeding en gezondheid is streng. Bij artikelen die niet geschikt zijn voor consumptie ligt dat anders. Producenten van cosmetica mogen van alles beweren. Als de claims op de verpakkingen van crèmes, serums en shampoos zouden kloppen, zouden we relatief eenvoudig de sporen van ons drukke, dagelijkse bestaan kunnen uitvlakken, zoals met de ‘healing brush’ in Photoshop. Dag wallen, rimpels en dof haar!

Het werkelijke plaatjeMaar ‘pats’, na een paar weken smeren, hydrateren, voeden en verstevigen klapt de ballon. De huid is minder strak en vlekkerig, de coupe wat minder vlassig en droog. Wat blijft zijn de bleke teint, de kringen onder de ogen en de haardos die nog steeds niet glanst en danst. Jammer. Maar liggen we daar vreselijk wakker van? Nee. “We durven de laatste jaren steeds meer onszelf te laten zien”, meent Inge de Munnik, auteur van ‘Eet je mooi in 28 dagen’. “Kijk maar eens naar de selfies die we op elk moment van de dag maken, dus ook ’s ochtends vroeg, zonder make-up. Door onze posts op social media zien we nu het werkelijke plaatje – de echte mens - in plaats van het opgelegde schoonheidsideaal dat ons altijd werd voorgespiegeld op televisie, in films en in bladen. We hoeven tegenwoordig niet meer zo nodig allemaal op elkaar te lijken. Imperfecties mogen. Naturel wordt in Nederland steeds meer trend. Sophie Hilbrand is daarvan een prachtig voorbeeld. De focus ligt niet meer op cosmetische ingrepen en dure crèmes, maar op beter voor jezelf zorgen door middel van een verantwoorde leefstijl en gezonde voeding.”

Statussymbool

Gezond leven en eten staat voor zelfregie en zal steeds meer gaan opschuiven naar een middel om er beter en jonger uit te zien, voorspelden trendwatchers eerder in gezondNU. Andrea Wiegman, van het Amsterdamse bureau Second Sight, bespeurde al in 2008 een toenemende interesse voor voeding. “In dat jaar zag ik voor het eerst hippe meiden de natuurwinkels binnengaan. Inmiddels vinden jonge mensen food belangrijker dan kleding. Op social media delen ze massaal hun liefde daarvoor.”Wat is de verklaring? Andrea Wiegman: “We leven in een competitieve wereld. Voor jou tien anderen. Je uiterlijk is je visitekaartje. Dat is veel belangrijker dan twintig jaar geleden, toen hard werken de norm was. Dat gaf aanzien. Tegenwoordig is goed voor jezelf zorgen een statussymbool. Hier ruimte, tijd en budget voor vrijmaken heeft waarde gekregen. Het begon met yoga en mindfullness. Zoeken naar de juiste balans. Nu verlangen we niet alleen naar geestelijke verdieping, maar ook naar het vergaren van kennis op het gebied van voeding en gezondheid. We weten steeds meer en maken daar graag gebruik van. Als je met de juiste producten voor een fitter lichaam en een aantrekkelijker uiterlijk kan zorgen, moet je dat doen, is de overtuiging.” 


Nog een hoop te winnen

Inge de Munnik is van huis uit levensmiddelentechnoloog. Per toeval kwam ze in 2000 in de beautywereld terecht. Ze verdiepte zich als een van de eerste online journalisten in de wereld van crèmes, schoonheidsbehandelingen en plastische chirurgie. “Op persbijeenkomsten hoorde ik over de geweldige werking van vitaminen en mineralen in cosmetische producten. Kritisch als ik ben dacht ik: waarom zou je gaan smeren? Zorg gewoon dat je door gezond eten die mooi makende stofjes binnenkrijgt. Ik wilde onderzoeken van welke voedingsmiddelen daadwerkelijk is bewezen dat ze een gunstig effect hebben op de huid, haren, tanden en nagels. Voedingskundige Annie van Neerven van adviesbureau Argument ondersteunde me hierin. In 2011 kwam ‘Eet je mooi in 28 dagen’ uit, een boek met beautyrecepten op basis van wetenschappelijke studies.”Annie van Neerven: “De groeiende aandacht voor gezonde voeding is een positieve ontwikkeling. Dat je door een verantwoord eetpatroon ook nog eens mooier wordt, is een stimulans. Toch is er nog een hoop te winnen. Uit de enquête van het CBS en het RIVM, waarvan de resultaten begin 2015 werden gepresenteerd, blijkt dat slechts een kwart van de Nederlandse bevolking de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad haalt. De overige 75% eet nog altijd te weinig groente, fruit en vis.”

Stralend en krachtig

Inge de Munnik begrijpt waarom. “Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze supergezond eten. Ook ik dacht dat, tot ik voor het boek heel nauwkeurig mijn voedingspatroon ging bijhouden. Die twee stuks fruit op een dag lukten wel. Maar twee ons groente… Als je dat op een bord legt, blijkt dat een behoorlijke berg te zijn. Veel mensen krijgen die hoeveelheid niet op. Vaak ligt dit aan de tussendoortjes met veel vet of suiker.” Annie van Neerven: “Deze verleiders met snel verterende koolhydraten zorgen ervoor dat je al heel gauw weer behoefte hebt aan een volgende snack. Waardoor je minder ruimte voor de zo essentiële verse producten hebt.” Inge de Munnik: “Suikers hechten zich ook aan eiwitten in de huid. Ze verharden en maken de huid op deze manier minder soepel zodat er eerder lijntjes ontstaan. ”Maar zelf je gezicht gladtrekken met een gevarieerd, vers en vezelrijk menu vol kleur is mogelijk. Net als het toveren van gezonde blosjes op je wangen. Inge de Munnik: “De huid vernieuwt zich elke 28 dagen. Na een maand beautyfood was de doorbloeding beter en had ik minder rimpels. Ik voelde me krachtig en geweldig, omdat alles in mijn lichaam beter werkte. Ik straalde, van binnenuit!” 

Van algemeen naar specifiek

Andrea Wiegman verwacht dat de belangstelling voor beauty-eten zal blijven. “In deze moderne wereld nemen techniek en robots steeds meer van ons over. Wij willen als mens laten zien dat we mooi, sterk en niet kapot te krijgen zijn. We worden wijzer, leren onszelf beter kennen, gaan experimenteren en weten daardoor steeds beter wat ons lichaam nodig heeft. Het wordt maatwerk. Van algemeen zal het steeds specifieker worden. De tijd van massaal gojibessen en chiazaad eten is voorbij. Er zal wellicht een moment aanbreken waarop we te obsessief bezig zijn. Dan komt er een tegenbeweging en zal alles normaliseren. Maar helemaal overboord zullen we onze bewuste levensstijl niet gaan gooien. Als we eenmaal zien wat het effect van voeding op ons uiterlijk is, zullen we ons gezonde eetpatroon niet meer willen opgeven.” 

Het sleutelwoord: variatie

Van bepaalde levensmiddelen is bekend dat ze een positief effect hebben op het uiterlijk, zoals zalm, magere yoghurt, kiwi, tomaten en walnoten. Maar van alleen deze producten eten zal je niet mooier worden. Variatie is bij beautyfood het sleutelwoord. Alleen dan krijgt je lichaam alle binnen die het nodig heeft.

Ga je te buiten aan groente

Probeer per dag tussen de tweehonderd tot driehonderd gram verse groente te eten. Moeite hiermee? Je kunt dit makkelijk oplossen door de hoeveelheid niet alleen bij de hoofdmaaltijd te eten, maar ook bij de lunch als salade of soep en tussendoor als knapperige snack.
Geel, oranje en roodLaat elke dag de helft van de groente bestaan uit ‘caroteentjes’. Carotenoïde is de stof die groente en fruit een rode, gele of oranje kleur geeft. Het lichaam zet deze stof om in vitamine A. Het effect: een gezonde en egalere huid met een mooie teint waarop rimpels minder snel verschijnen. 


Smeren en leuten maar!

Margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Ze voorkomen dat je huid dof en grauw wordt. Vitamine D zorgt daarnaast voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook goed voor huid: de polyfenolen (antioxidanten) in zwarte en groene thee. Zij vertragen het proces van huidveroudering. Ook zit er in thee fluoride. Goed voor je gebit dus (natuurlijk wel zonder suiker drinken). 

 

Bron: Gezondnu, februari 2016