Eet je mooi logo

De vele voordelen van voedsel vacumeren

Artikel door:

Google

Vacumeren betekent letterlijk: het onttrekken van lucht. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans om te groeien en blijven voedingswaarden langer behouden. Naast het verlengen van de houdbaarheid kun je met een vacuummachine ook supersnel marineren, porties vacumeren, sous-vide garen en stomen.

Bewaren & besparen

Jaarlijks gooit een gemiddeld Nederlands huishouden voor ca. € 400,- aan voedsel weg, zo’n 120 kilo. Door voedsel te vacumeren blijven smaak en structuur optimaal bewaard, het grootste voordeel is dat het de houdbaarheid verlengd. Denk hierbij niet alleen aan vlees, vis en groente, maar bijvoorbeeld ook aan fruit, kaas, koek en ontbijtgranen. Daarnaast bespaart het ruimte in de koeling, voorraadkast en vriezer. Eten bewaar je eenvoudig en hygiënisch per portie, zo heb je altijd een verse maaltijd in huis.

Marineren & sous-vide koken

Met een vacuummachine kun je vis of vlees in enkele minuten heerlijk marineren. De marinade omsluit de ingrediënten volledig en door het vacuüm trekt deze razendsnel in. Vlees en vis worden zo nog malser en smaakvoller.

Sous-vide koken vereist dat het ingrediënt vacuüm is verpakt. Bij deze populaire techniek worden vis, vlees of groenten vacuüm verpakt en gegaard in warm water of (langzaam) bereid in de stoomoven. Door de lagere temperaturen en langere bereidingstijd creëer je een perfect gegaard gerecht, waarvan de smaak, kleur en voedingsstoffen veel beter bewaard blijven dan met traditionele kooktechnieken.

Vacumeren, sous-vide garen, portioneren en marineren: het kan allemaal met vacumeersystemen van FoodSaver. Het assortiment bestaat uit zeven modellen (van € 89 tot € 239). De vacuümsystemen worden geleverd inclusief startset, dus je kunt direct aan de slag. De toebehoren, zoals vacuümzakken en -rollen, voorraadbussen en -dozen, de marinadebox en flessenstops, zijn verkrijgbaar bij de beter gesorteerde kookwinkels en online aanbieders.