Eet je mooi logo

Eerste oogst echte Zeker Zeeuwse bodemcultuur mosselen aan land

Artikel door:

Google

Zeeuwse bodemcultuurmosselen gelden als de Grand Cru onder de mosselen. Vandaag werden de eerste balen bodemcultuurmosselen met het Zeker Zeeuws certificaat overhandigd aan chef-kok Ron Hirt van restaurant Kaat Mossel in Rotterdam. Hij en zijn koks brachten de balen op hun schouder naar de keuken om ze te bereiden. Nadat ze gekookt waren gingen de mosselen op schalen rond voor een eerste proeverij. De Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct wil samen met leveranciers de feestelijke start van het mosselseizoen een jaarlijkse traditie maken, vergelijkbaar met het eerste haringvaatje en de eerste Oosterscheldekreeft.

Bodemcultuur of hangcultuur mosselen

In Nederland worden bodem- en hangcultuur mosselen gekweekt. De hangcultuur mosselen hangen aan touwen hoger in het water, waar meer voedsel aanwezig is. Daardoor groeien ze sneller en worden ze doorgaans een maand eerder geoogst dan bodemcultuur mosselen. Dit jaar werden de hang cultuurmosselen met het Zeker Zeeuws keurmerk op 1 juni boven water gehaald. 

De populaire bodemcultuurmosselen kwamen pas eind juni beschikbaar. Deze mosselen mogen als enige het door de stichting uitgegeven certificaat Zeker Zeeuws® Streekproduct dragen. Dat keurmerk garandeert dat het gaat om mosselen die op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze in Zeeuwse wateren worden gekweekt. De Zeker Zeeuws mosselen groeien vlakbij de grens met de Noordzee, aan het begin van de Oosterschelde voor het eiland Neeltje Jans.

Sommige handelaren bieden mosselen als Zeeuwse aan, hoewel ze geïmporteerd zijn uit Duitsland, Denemarken of bijvoorbeeld Ierland. Het gaat dan duidelijk niet om een echt streekproduct. Niet alleen zijn mosselen uit het buitenland moeilijker traceerbaar en zorgt import voor meer CO2-uitstoot, ook kan door het importeren van organismen die meeliften met de mosselen schade toegebracht worden aan het lokale ecosysteem in de Oosterschelde.