Eet je mooi logo

BBQ-saus bevat veel verborgen suikers

Artikel door:

Google

Mooi weer, de barbecue aan. Vlees grillen, groenten erbij en als het klaar is nog een flinke schep BBQ-saus er over en genieten maar! Maar wist je dat BQ-sauzen gemiddeld zeven suikerklontjes (30 gram) per 100 ml bevatten? Met een scheutje BBQ saus bedek je je grillworst dus met 1 a 2 suikerklontjes. Dit blijkt uit onderzoek van foodwatch.

Onderzoek foodwatch naar BBQ-sauzen

foodwatch nam de BBQ-sauzen onder de loep van de vijf grootste supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. Bij elkaar werden 42 BBQ-sauzen (pittige zoete saus op basis van azijn/tomaat/kruiden) onderzocht op suikergehalte, zoutgehalte en calorieën. Het gemiddelde suikergehalte was 30 gram per 100 ml. Dit is omgerekend (grofweg 120 gram/100 ml) ongeveer een kwart aan suiker. Het suikergehalte varieerde van 10 tot 48 gram per 100 ml. Het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO/Europe) stelt als norm dat ‘een saus passend is in een gebalanceerd voeding’ als het maximum 10 gram vet, geen toegevoegde suikers en 1 gram zout bevat per 100 ml bevat. Geen van de gevonden BBQ-sauzen voldeed aan deze WHO-normen.

“Af en toe wat BBQ-saus eten is natuurlijk geen probleem. Wat wel een probleem is zijn de verborgen suikers in BBQ-saus. Deze bedreigen de gezondheid van de consument en zijn een belangrijke oorzaak van de obesitasepidemie. De aanpak van het huidige kabinet, waarbij de nadruk ligt op zelfregulering van de voedingsindustrie, faalt daarbij. Zo heeft Minister Schippers met de voedingsindustrie afspraken gemaakt over een reductie van suiker, zout en vet, maar hebben sauzenfabrikanten daarbij alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen. foodwatch ziet in het slappe beleid van zelfregulering in Nederland, dat ook hier de suikerindustrie de minister zoet houdt met toezeggingen die de gezondheid van burgers amper een stap dichterbij brengt

Overgewicht

Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de voedingsindustrie tegenwoordig vrijwel overal veel suiker aan toevoegt – denk aan sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren – en je er zo dus ongemerkt veel teveel van eet” aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch. De overheid staat naast de zijlijn toe te kijken hoe bedrijven voedsel volstoppen met goedkope suikers, terwijl inmiddels bijna de helft (43%) van alle Nederlanders met overgewicht kampt! Dit soort verborgen suikers dragen bij aan een te hoge energie inname, met een hoger risico  op obesitas, hart- en vaatziektes en diabetes type 2.

Jaap Seidell, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zegt dan ook in zijn boek Tegenwicht: “Dik worden is geen abnormale reactie op een normale omgeving, maar een normale reactie op een abnormale omgeving.” Door de overdadige toevoeging van suikers, vet en zout aan het overgrote deel van het supermarktassortiment krijgen consumenten ongemerkt veel van deze ongezonde stoffen binnen. Daarnaast wordt je als consument op elke hoek van de straat verleid tot het eten van junkfood. Deze obesogene omgeving is een sterke drijfkracht achter de obesitasepidemie.


Wat wil foodwatch

foodwatch wil dat de overheid meer doet om deze obesogene omgeving aan te pakken. Minister Schippers moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten; de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument. Volgens foodwatch kun je consumenten helpen om gezonder te leten beter helpen met behulp van  duidelijke etiketten en een lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel. Frisdrank- en junkfoodproducenten zou de toegang tot scholen ontzegd moeten worden, en de overheid zou reclame voor junkfood gericht op kinderen moeten verbieden. Ook waarschuwingen voor suikerhoudende producten (als dranken) helpen mensen bij het maken van een gezonde keuze.