Eet je mooi logo

Zo maak je de beste foto van je culinaire hoogstandjes

Artikel door:

Google

Wanneer je veel moeite doet voor het maken van een lekker diner voor familie en vrienden, dan is het ook leuk om daar foto's van te maken (wordt ook wel foodporn genoemd). Foto's die je het water in je mond laten lopen. Maar het maken van mooie foto's vergt andere vaardigheden dan het koken van lekkere gerechten.  Sacha de Boer, fotografe, gespecialiseerd in onder andere food photography en natuurlijk bekend van het NOS journaal, geeft tips voor het maken van de ultieme foto van een gerecht. Zo kan er dit jaar nog langer worden genoten van het kerstdiner, niet alleen tijdens het koken en het eten zelf, maar ook van het ´bewijsmateriaal´ van het jaarlijkse culinaire hoogstandje.  

  

Sacha's tips voor foodfotografie

  • Bereid je voor, zorg dat techniek, camera en licht klaar zijn voordat je gaat koken. Fotografeer dus eerst met een stand-in zoals een doormidden gesneden kiwi of citroen.
  • Licht is het belangrijkst. Het mooiste licht is daglicht, omdat het zacht is.Werk met reflectieschermen of -schermpjes om harde schaduwen zachter te maken.Speel ook eens met zwarte reflectie voor meer diepte.
  • Zoek een mooie ondergrond: bij art supplies winkels hebben ze voor een paar euro al prachtig papier dat een mooie sfeer creëert in een foto.
  • Zoek in je props, zoals servies en bestek, naar contrasten. Combineer bijvoorbeeld iets nieuws met iets ouds. 
  • Speel met kleuren: verschillende nuances van een bepaalde kleur of gebruik juist ingrediënten met contrasterende kleuren.
  • Zoek en vind je ‘hoofdpersoon’ van het gerecht en stel daarop scherp.Een diafragma van 5.6 of 6.3 is het beste; daardoor loopt de scherpte mooi weg.
  • Werk met verse producten, kook het niet te lang door en fotografeer het gerecht zo snel mogelijk nadat het is geserveerd zodat het er fris uitziet.

De foto die hierboven staat hebben wij ook zelf op deze manier op onze keukentafel gemaakt voor het beautydieet Eet je Mooi.nl