Eet je mooi logo

Helpt vitamine C bij griep en verkoudheid?

Artikel door:

Google

Er zijn veel mensen ziek.  Er heerst een hardnekkige griep en er wordt volop gehoest en geniest. Je hoort allerlei tips over voeding en drankjes die zouden helpen om een griep tegen te laten gaan. Wat zijn feiten en wat zijn fabels? .

Volgens Martijn Katan, hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam heeft het eten van gezonde voeding om je weerstand te verhogen geen invloed. Ook het slikken van extra vitamine C blijkt nauwelijks effect te hebben. Deze hardnekkige fabel is veertig jaar geleden door Pauling in de wereld geholpen. Hij publiceerde een boek waarin hij zei dat extra vitamine C verkoudheid kon voorkomen en genezen. Op dat moment waren daarover pas vier studies bekend. Dat leidde tot een stroom van nieuwe experimenten en de Fin Harry Hemila maakte er zijn levenswerk van door al die studies op te sporen en te analyseren. Zijn laatste overzicht dateert van 2007, en het laat definitief zien dat een verkoudheid niet overgaat van vitamine C. Het voorkomt ook niet dat je verkouden wordt, alleen duurt je volgende verkoudheid een halve dag korter. 

Wat kun je dan wel doen?
De griep komt door het griepvirus en dat virus kan zich snel verspreiden via de lucht (hoesten/ niezen) en via direct contact (bijvoorbeeld een handdruk) . Het belangrijkste om besmetting met een virus te voorkomen is een goede hygiëne. Was regelmatig je handen en vraag de mensen om je heen om te hoesten en niesen in een papieren zakdoek en niet in de lucht.

Een verkoudheid  is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel.  Ook hier kan voeding weinig voor je doen, er zit helaas niets anders op dan een verkoudheid uitzieken. Het enige voedingsmiddel dat misschien helpt om de verkoudheid  verlichten is een ui.  Niet om op te eten, maar in schijven snijden en in de nacht dicht bij het bed plaatsen. Dat lucht op!