Eet je mooi logo

De zin en onzin van detoxen

Artikel door:

Google

En alweer is het in het nieuws: 3 dagen sap drinken zou goed voor je zijn en deze keer gaat een redacteur van Editie NL het aan den lijve ondervinden. Veel mensen lijken de behoefte te hebben om het lichaam eens een keer grondig te reinigen door middel van een ontslakkingskuur. Ontslakken, ook wel detoxen of ontgiften genoemd is al duizenden jaren oud. Normaal gesproken is ons lichaam prima in staat om zichzelf te reinigen, maar er zouden ook afvalstoffen in de darmen kunnen achterblijven. Tijdens een ontslakkingskuur zouden deze achtergebleven afvalstoffen en gifstoffen (slakken) uit de darmen worden verwijderd. 

Om het lichaam te reinigen drink je 3 tot 10 dagen alleen maar water of kruidenthee. Een mildere vorm is sapvasten, waarbij het wel is toegestaan om groente- en fruitsappen te drinken. Je kunt thuis detoxen, gewoon naast je normale bezigheden. Of je kunt een weekje naar een speciaal kuuroord te gaan om je weer helemaal schoon en fris te voelen.

Kuuroord

Als je naar een kuuroord gaat wordt je begeleid bij het dieet. Lichaamsbeweging, massages, sauna/stoombad en water/thee zorgen ervoor dat de afvalstoffen sneller je lichaam verlaten. In Thailand maar ook in sommige andere landen is de zogenaamde klysma een vast onderdeel van het programma. Met behulp van een slang wordt dan via je anus water door je darmen gespoeld. Hierdoor weken de slakken los en spoelen afvalstoffen weg. Er zijn verschillende varianten; een normale darmspoeling is met water, maar er bestaat ook een koffievariant. 

Zin of onzin?

Sommige wetenschappers beweren dat ontslakken onzin is, omdat we allemaal geboren zijn met een ingebouwd detox-mechanisme in ons lichaam, namelijk de lever. Een detoxkuur vergt veel discipline, en je kunt onder andere hoofdpijn krijgen of misselijk worden omdat de gifstoffen uit je lichaam worden verwijderd. Omdat je weinig eten binnen krijgt kan je spiermassa afnemen en verlies je een paar kilo. Die zitten er echter zo weer bij als je weer normaal gaat eten. Het is niet verstandig om een ontslakkingskuur te doen als je medicijnen gebruikt of als je conditie niet zo goed is (na ziekte). Ook tijdens je zwangerschap, tijdens borstvoeding of een periode van stress kun je beter niet gaan detoxen. Kies een goede periode om er aan te beginnen en bedenk je heel goed wat je ermee wilt bereiken.

Voorstanders geven aan dat je van detoxen juist nieuwe energie krijgt, een fris schoon gevoel van binnen en een mooie huid. Vooral vrouwen moeten de activiteiten op het werk en thuis vaak combineren met een druk sociaal leven. De hele dag rennen ze van hot naar her om dan uiteindelijk in bed vallen voor een te korte nachtrust. Daardoor eten ze te snel, te uitgebreid, te vet of ongevarieerd met alle gevolgen van dien.  Geen wonder dat ze verlangen naar een weekje gezond eten en rust! 

Detoxkuur

Een detoxkuur kan een goede start zijn om blijvend je gewoonten te veranderen. Als je gezonder eet, (onbespoten) groenten en fruit eet, geen of zeer weinig vlees eet, niet rookt, geen alcohol en weinig koffie drinkt, wordt je ook van binnen schoner. Door een gezondere leefstijl krijg je dagelijks minder belastende stoffen in je lichaam en kan je lichaam makkelijker de ongewenste stoffen afvoeren. Met een uitgebalanceerde voeding kan ons lichaam goed zijn werk doen en blijf je in balans.

Wil je je echt helemaal schoon voelen dan kun je ook nog een darmspoeling overwegen. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat.

 

 

 

Wil je je echt helemaal schoon voelen dan kun je ook nog een darmspoeling overwegen. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat.