Eet je mooi logo

Vitamine A beschermt je huid tegen de zon

Artikel door:

Google

Van de felle zon krijg je rimpels, maar dat is niet het grootste probleem. Pigmentvlekken zijn dat wel, want die kunnen ontaarden in huidkanker. Het risico op huidkanker is groot, zelfs met zonbescherming, achter een ruit of onder een parasol loop je een risico. Als je eenmaal een pigmentvlek hebt, kun je er zeker van zijn dat je er nog veel meer krijgt, want het proces is in gang gezet en je vitale huidfuncties zijn verstoord. 

Vitamine A 

Een hogere zonbeschermingsfactor smeren of alleen maar peelen helpt dan helemaal niet meer.  Als je je huid tegen de zon wil beschermen Je moet het anders aanpakken zegt cosmetisch arts Ludy Holst: “je moet de huid niet alleen beschermen, maar er moet een vitamine A concentratie worden opgebouwd in de huid. 95 % van de vrouwen heeft een vitamine A tekort. Door je huid op te bouwen met vitamine A, creëer je een inwendige zonbescherming en daarmee vorm je als het ware een parasolletje in je huid. Zo maak je je huid duurzaam mooier en verlaag je het risico op huidkanker”. Vitamine A kan je slikken en smeren, maar deze aanpak vergt wel deskundige begeleiding door een cosmetisch arts in samenwerking met een daarvoor speciaal opgeleide huidtherapeut. 

Eet groenten en fruit voor meer aanmaak van vitamine A.

Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden uit plantaardige producten. De belangrijkste provitamine A carotenoïde is bètacaroteen. Provitamine A komt veel voor in verschillende soorten groenten, zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie. Andere provitamine A-carotenoïden zijn alfacaroteen en bètacryptoxanthine. Ook deze provitamines zet het lichaam om in vitamine A. 

Het lichaam neemt minder vitamine A op uit carotenoïden dan de voorgevormde vitamine A uit producten van dierlijke oorsprong. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor, tenzij je vaak lever eet of hooggedoseerde supplementen slikt.  Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en zelfs blindheid veroorzaken.