Eet je mooi logo

Truffel, over de hoge prijs en de lage voedingswaarde

Artikel door:

Google

Truffels zijn kostbare zwammen die onder de grond op de wortels van verschillende soorten bomen groeien. Truffels worden beschouwd als een culinaire lekkernij vanwege hun overweldigende aroma en de typische smaak.  Er zijn heel vele verschillende soorten, maar de beste zijn de witte truffel, de perigord truffel en de zomertruffel.  Truffels zijn schaars en daarom betaal je er ook een (zeer) hoge prijs voor. Een ingemaakt zomertruffeltje kun je nog kopen voor enkele euro's, maar voor de verse witte truffel betaal je soms wel 6,50 euro per gram ofwel 6.500 euro per kilo. Truffel werd vroeger gebruikt in een aantal klassieke recepten, maar de huidige kleinschalige oogst en de hoge prijzen maken dat niet meer mogelijk.Gelukkig geeft een klein beetje truffel in een gerecht al veel smaak. 

pasta met truffel.jpgVoedngswaarde van truffel 
Bij een duur product zoals truffels verwacht je misschien ook een hoge voedingswaarde, maar dat blijkt niet het geval. Ze leveren weinig energie, slechts 34 kcal per 100 gram. Truffels bevatten een relatief hoog gehalte eiwit en vezels en mineralen als calcium, fosfor en ijzer, maar ze bevatten geen vitamines. Maar goed, waar maken we ons druk over. De kans dat je kilo's truffels gaat eten is niet groot, dat is voor gewone mensen zoals jij en ik onbetaalbaar. 

Je gebruikt truffels in kleine hoeveelheden in culinaire hoogstandjes. Je kunt truffels rauw schaven over pasta of risotto, forel of kabeljauw of andere groenten. Je kunt ze ook verwerken in paddenstoelensauzen of combineren met roerei. De zeldzaamheid van truffels, in combinatie met de gastronomische bijdrage, maakt gerechten waarin truffel is verwerkt duur maar ongelooflijk lekker. Truffels zijn er alleen om er culinair van te genieten. That's all!