Eet je mooi logo

Ook kokoswater bevat suiker

Artikel door:

Google

Wie regelmatig sport weet dat het aanvullen van vocht tijdens en na de training belangrijk is. Als je een uurtje gaat sporten dan kun je het beste water drinken, maar als het gaat om intensieve trainingen of lange wedstrijden dan kun je baat hebben bij sportdranken zoals AA en Extran. In deze sportdranken zitten suikers en zouten, die snel in het bloed worden opgenomen. Sinds kort is er een natuurlijk alternatief voor sportdranken op de markt en dat is kokoswater, de vloeistof uit jonge, groene kokosnoten en niet te verwarren met kokosmelk. Kokoswater bevat van nature veel kalium en natrium die nodig zijn voor het regelen van de vochtbalans. Het bevat ook suiker, 5 gram per 100ml. Weliswaar minder dan dat er in sportdranken zit,  maar toch.... Verder bevat kokoswater ook vitamine C, een antioxidant die bijdraagt aan een mooie huid en het in stand houden van de weerstand. 

Alternatief voor sportdrank?
Bij elke liter zweet die je bij inspanning verliest, verlies je ook mineralen. Daarom is het belangrijk dat je naast vocht ook koolhydraten (voor de energie) en mineralen opneemt. Sportdranken bevatten koolhydraten om de glycogeenreserve aan te vullen en zouten om de electrolytenbalans in het lichaam te handhaven. De glycogeenreserve is de hoeveelheid suikers die in (spier)weefsel en in de lever is opgeslagen. De electrolytenbalans hangt samen met hoeveel zout je binnenkrijgt en weer verliest via zweten. De electrolytenbalans bepaalt mede de vochtbalans, dat is de hoeveel vocht je lichaam. 

Bij intensieve sport waarbij veel vochtverlies optreedt, is het handhaven van de vochtbalans van groot belang. Sportdranken kunnen daarin een rol spelen omdat ze de opname van vocht bevorderen, energie leveren en de verliezen aan mineralen, zoals natrium helpen aanvullen. In sportdranken zoals AA-drink zitten 130 kilocalorieën en in Extran Energie zitten 200 kilocalorieën per flesje, een pakje Vita Coco kokoswater (330 ml) bevat slechts 60 calorien. Kokoswater is natuurlijk alternatief voor een sportdrank en bevat minder suikers.

Waarom kokoswater drinken?
Je kunt kokoswater natuurlijk ook drinken omdat je het lekker vindt, maar besef dan wel dat kokoswater meer calorieën bevat dan light frisdrank of water. Het helpt dus niet bij afvallen. Het bevat wel vitamine C, een antioxidant die bijdraagt aan een mooie huid en het in stand houden van de weerstand.