Eet je mooi logo

Hoe puur en authentiek is Bertolli Lasagne Traditionale?

Artikel door:

Google

Bertolli verkoopt een lasagnepakket dat geïnspireerd is op een recept van de Italiaanse keukenprinses 'Florina van Trattoria I Malardot.' Het is een zelfmaak pakket (€ 2,90) voor het thuis maken van lasagne voor 3 - 4 personen en bevat lasagnebladen, kruidige tomatensaus, romige besciamella (witte saus). Daar moet men thuis nog (mager) rundergehakt, geraspte kaas, mozzarella, melk en olijfolie aan toevoegen. Foodwatch nam het lasagnepakket onder de loep en constateert dat Bertolli het tegendeel lijkt te zijn van traditioneel, puur en eenvoudig. Volgens Foodwatch staan de makers van Bertolli Lazagne Tradizionale niet in een traditionele Italiaanse keuken zoals de reclame laat zien, maar in een Unilever-fabriek, om dure fabriekspakjes met poeder en puree te maken. Als je een pure, gezonde lasagne wil, maak hem dan zelf. Lees hier het recept.

Autentiek Italiaans imago
Volgens Foodwacht pompt Unilever vooral veel suggestie in het Italiaanse imago van Bertolli. Verwerkte Italiaanse tomaten hebben een certificering met Denominazione di Origine Protetta (DOP) en die staat niet op de verpakking van Bertolli's Lazagne Traditionale. De betekenis van het zinnetje "extra olijfolie verkregen bij de eerste persing" in het zakje tomatensaus is bedrieglijk. De klant moet geloven dat het om 'extra vierge' of koudgeperste olijfolie gaat, maar dat staat er niet, als je goed leest. Volgens kenners heeft de term ‘eerste persing’ geen enkele waarde meer en is de olie in deze lasagne waarschijnlijk geraffineerde olie.  

Puur of kunstmatig?
Aan de poeder in het pakket moet melk worden toegevoegd om een romige, witte saus te krijgen, vertelt Bertolli. Het zakje ’besciamella' bevat helaas geen room, maar wel vijftien ingrediënten die niet in bechamelsaus horen, waaronder wei-eiwit, drie suikers, de superzweller aardappelzetmeel, aroma en zes E-nummers. foodwatch adviseert lasagneliefhebbers dan ook om de bechamel gewoon zelf van boter, bloem en melk te maken. 

Opletten
Volgens het verkeerslicht-etiket waar foodwatch voor pleit, zou de lasagne oranje kleuren voor vet, verzadigd vet, suikers en zout. Dat betekent oppassen met deze lasagne. Een portie bereide lasagne bevat ruim drie gram zout, de helft van wat een mens per dag binnen mag krijgen. Er worden drie soorten suikers toegevoegd aan het witte poedersausje en ook de tomatensaus bevat extra suiker. Suiker kan bijvoorbeeld zijn toegevoegd voor de fermentatie, om de vreemde bijsmaak van veel houdbare en bewerkte producten weg te werken, of voor de microbiële stabiliteit. Hoe dan ook, suiker in lasagna is praktisch voor de Unilever-fabriek, maar niet puur, eenvoudig of authentiek.