Eet je mooi logo

Salade met dressing van olijfolie gezondste combinatie

Artikel door:

Google

Als je meer voedingstoffen uit je salade wil halen moet je ze met de juiste dressing combineren. Dit zegt Mario Feruzzi, voedingswetenschapper aan de Amerikaanse Purdue Universiteit. Salades bevatten veel carotenoïden zoals luteïne, zeaxanthine, lycopeen en beta-caroteen waaraan positieve gezondheidseigenschappen worden toegekend.

Dressing maken met enkelvoudig onverzadigde vetten

Uit de resultaten van zijn onderzoek blijkt dat de dressings die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten de minste hoeveelheid vet nodig hebben om tot een zo hoog mogelijke opname van carotenoïden te komen. Bij de verzadigde en meervoudig onverzadigde dressings was er veel meer vet (en dus dressing) nodig om hetzelfde voordeel te bereiken. Met een dressing van koolzaadolie of olijfolie heb je relatief weinig vet nodig om zo veel mogelijk gezonde voedingsstoffen uit je salade te halen. Feruzzi raadt af om een vetvrije dressing te gebruiken.. "Je krijg je misschien wel minder calorieën binnen, maar je verliest een aantal gezondheidsvoordelen." 

In het onderzoek kregen 29 proefpersonen salades te eten, die werden gecombineerd met verschillende soorten dressing. Het ging om dressings met boter (verzadigde vetten), met koolzaadolie (enkelvoudig onverzadigde vetten) en met maïsolie (meervoudig onverzadigde vetten). Elke salade werd geserveerd met 3 gram, 8 gram of 20 gram vet, naargelang de hoeveelheid dressing. Daarna werd het bloed van de proefpersonen getest op de opname van vetoplosbare carotenoïden, zoals luteïne, lycopeen, bètacaroteen en zeaxanthine.  Het resultaat was duidelijk: de dressings rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, hadden het minst vet nodig om de hoogste opname van carotenoïden te verkrijgen. Combineer daarom je salades met een dressing van koolzaadolie of olijfolie en haal uit je salade wat er in zit.

Recept dressing met olijfolie

Wil je zelf leren hoe je een lekkere en gezonde dressing maakt, bekijk dan het recept voor een traditionele vinaigrette.