Eet je mooi logo

Hoe gezond is Peijnenburg Gezonde Start Vezels?

Artikel door:

Google

Peijnenburg heeft het bekende Bammetje vervangen door een nieuw ontbijtproduct: Peijnenburg Complete Start. "Dit is een volledig ontbijt vol vitaminen, mineralen en vezels Het is rijk aan vezels door volkoren rogge en heeft een vaste structuur waardoor hongergevoel wordt voorkomen”, zo lezen we op de website van Peijnenburg. De organisatie Foodwatch heeft onlang haar kritiek geuit op dit product en vindt dat het helemaal niet zo gezond is omdat het te veel suikers zou bevatten en te weinig vezels. Wij (redactie) verstaan onder gezonde producten de producten die relatief veel nuttige voedingsstoffen bevatten in relatie tot de hoeveelheid energie die ze leveren. Peijnenburg Gezonde Start Vezels bevat 10% van je dagelijks benodigde energie en levert je 20% van de hoeveelheid vezels die je nodig hebt. So far, so good. Maar als je dit product als ontbijtvervanger gebruikt krijg je meteen ook 25% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid enkelvoudige suikers binnen. Hoe gezond vind jij een ontbijtproduct dat zoveel suiker bevat? 

Voedingsvezel
Peijnenburg Gezonde Start Vezels bevat 20% van de dagelijkse benodigde voedingsvezels, maar deze vezels zijn niet allemaal afkomstig van volkorenrogge. Een minderheid van de vezels (9%) komt uit volkorenrogge en de rest (11%) is oligofructose. Dit is een natuurlijke voedingsvezel en afkomstig van de wortel van witlof, de chicorei. Omdat het niet verteerbaar is voor spijsverteringsenzymen heeft het in de darmen hetzelfde effect als andere voedingsvezels. De Gezondheidsraad geeft echter de voorkeur aan volkorenroggevezel.

Suikers ontbijtkoek
Op de ingrediëntendeclaratie van Gezonde Start Vezels staat glucose-fructosestroop als eerste ingrediënt genoemd. En dat betekent dat deze zoetstof (wordt vaak toegepast in plaats van suiker) het belangrijkste ingrediënt is van deze ontbijtkoek. Daarnaast bevat het product suiker, rietsuiker, kandijstroop, gebrande suiker, invertsuiker, karamel en moutextract. Er zitten dus maar liefst zeven suikers in deze ontbijtkoek. Een stuk Gezonde Start Vezels bevat 22,2 g suikers. Een volwassen vrouw mag van de behoefte aan 270 gram koolhydraten er 89 halen uit enkelvoudige suikers. Hiermee heb je dus al 25% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid suikers binnen.

Hoe gezond is Peijnenburg Gezonde Start Vezels
Als je kijkt naar de voedingsinformatie op het etiket dan kun je constateren dat een stuk (65 g) Gezonde Start Vezels je 198 calorieën levert, dat is circa 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid energie die vrouwen nodig hebben. Het goede aan deze ontbijtkoek is dat het tevens 20% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid voedingsvezels levert. Maar minder dan de helft van deze voedingvezels is afkomstig van de roggevezel en de rest komt uit oligofructose. 

Peijnenburg benadrukt op haar verpakking Gezonde Start Vezels wel dat de in het product aanwezige vezels bijdragen aan de gezondheid, maar 'vergeet' te melden dat het product bomvol suiker zit. Met een stuk vezelrijke ontbijtkoek krijg je maar liefst 25% van je dagelijkse hoeveelheid enkelvoudige suikers binnen.  Tsja. Als je 's-ochtends 2 volkoren boterhammen eet krijg je ook 20% van de dagelijks benodigde vezels binnen, maar niet de suikers. Dan is onze keuze snel gemaakt.