Eet je mooi logo

Tieners die gezond eten zijn gelukkiger

Artikel door:

Google

Tieners met een gezonde levenstijl zijn gelukkiger dan tieners die roken, alcohol drinken of ongezond eten. Dat blijkt uit een onderoek van de University of Essex. De Britse onderzoekers gebruikten gegevens uit Understanding Society, een lange termijnstudie naar 40.000 Britse huishoudens. Ze keken naar de antwoorden van 5000 kinderen van 10-15 jaar op vragen over gezondheid en geluk. Jongeren die in de bovenste tien procent scoren, worden beschouwd als de gelukkigsten. Die gegevens werden vervolgens gekoppeld aan hun eetgedrag en levensstijl. Er was een verband tussen een hoge consumptie van fruit en groenten en een gelukkig gevoel en hoe meer de jongeren sportten, hoe gelukkiger ze waren. Daarnaast werd er een verband gevonden tussen geluk en een lage consumptie van chips, snoep en frisdrank. 

Het verband met het eten van fastfood is wat ingewikkelder: de tiener die af en toe een friet of een hamburger haalt, is doorgaans gelukkiger dan tieners die er nooit een eten, en ook gelukkiger dan tieners die meermaals per week hamburgers of ander fastfood voorgeschoteld krijgen.

Tussen hun 13e en 15e jaar krijgen jongeren meer te zeggen over hun leefstijl, en gaan ze ongezonder eten en minder bewegen. Slechts 11 procent van de groep van 13-15 kreeg dagelijks genoeg groenten en fruit binnen. Bij de 10-12-jarigen was dat nog bijna 20 procent.