Eet je mooi logo

Is suiker wel gezond?

Artikel door:

Google

De suiker hype is in volle gang. Kreten als "suiker is een drug", "het witte gif", "van suikers wordt ziek" en "er moet een suikertax komen" kom je overal op internet tegen. Ongenuanceerde berichtgeving van mensen die elkaar om het hardst nakakelen zonder de bron te checken of iets van de materie snappen.  De waarheid over suikers ligt genuanceerder. Zijn suikers wel ongezond? Welke suikers zijn ongezond en waarom?

Natuurlijke suiker of ongeraffineerde suiker
Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, suiker die nog niet bewerkt is in de keuken of door de levensmiddelenindustrie. Je vindt bijvoorbeeld ongeraffineerde suikers in granen, fruit of honing. Zo is een appel een natuurlijke bron van suiker. Deze bevat niet alleen suiker, maar ook vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Fruit en andere natuurlijke energiebronnen zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon.

Geraffineerde suiker
Bij de productie van geraffineerde suiker worden suikers gescheiden van hun natuurlijke omgeving. Na dit proces houd je alleen de suikers over, maar de waardevolle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en vezels gooi je weg. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de productie van suiker uit suikerbieten of suikerriet. De geraffineerde suiker levert alleen energie aan je lichaam, maar verder geen waardevolle voedingsstoffen.  

Te veel suiker
Er is niets mis met het eten van een stuk fruit of het toevoegen van een beetje honing aan je yoghurt, zolang als je totale suikerverbruik (geraffineerd en ongeraffineerd bij elkaar opgeteld) maar binnen de perken blijft. Want als je te veel suikers eet dan slaat je lichaam het teveel aan suikers op als vet.

In Nederland eten we massaal veel te veel suikers omdat het lekker is en gemakkelijk te verkrijgen. Het probleem is echter dat de balans zoek is. Van alle suiker die we binnenkrijgen komt meer dan de helft uit koek, snoep, gebak, frisdrank, witte koolhydraten zoals rijst, pasta, enz. Deze bevatten dus wel energie, maar geen voedingswaarde. Daarom raden deskundigen aan om bij voorkeur zo veel mogelijk natuurlijke suikers, en zo weinig mogelijk geraffineerde suikers te gebruiken.

Blijf in balans
Eet dus niet te veel suiker en niet te vaak. Kies bij voorkeur voor natuurlijke suikers in ongeraffineerde producten zoals fruit of granen (volkoren). Wees matig met frisdranken (of neem de light variant) en doe geen suiker in je koffie of thee. En eet geen suikers in producten waar geen andere voedingsstoffen in zitten zoals in koekjes, snoep, gebak of witte koolhydraten.

En denk genuanceerd na als het over voeding gaat. Niet éé voedingsmiddel is helemaal fout of helemaal goed. Bij een gezond voedingspatroon kies je voor levensmiddelen die relatief veel voedingsstoffen en zo weinig mogelijk calorieën bevatten. En je zorgt voor variatie.  Dan komt het allemaal goed!