Eet je mooi logo

Voedingsstoffen

Gezond eten levert de voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Nederlanders eten veel minder gezond dan ze zelf denken (RIVM, 2011). We eten nog steeds te weinig groente en fruit, vezels en vis.
Hier zijn verschillende oorzaken voor.

Overal kun je eten kopen

Het aanbod levensmiddelen is de afgelopen decennia sterk veranderd. Overal kun je voeding kopen. Niet alleen bij snackbars en fastfood ketens, maar ook op treinstations, kantines en in benzinestations. Doorgaans zijn dit ongezonde tussendoortjes die veel calorieën leveren (veel vet of suiker), maar weinig voedingsstoffen bevatten.

Artsen weten nog weinig over voeding

Vandaag de dag schrijven de meeste huisartsen toch nog steeds veel medicijnen voor en hebben relatief weinig aandacht voor voeding. Dat komt omdat  medici nauwelijks worden opgeleid in voedingsleer, laat staan in koken.  Toch kunnen eenvoudige voedingsmaatregelen een groot effect hebben. 

Minder tijd om te koken

Veel vrouwen stellen hoge eisen aan zichzelf om werk, gezin, geluk en succes te combineren. In een gezin wordt minder tijd besteed aan het voorbereiden van eten en het daarna rustig op te eten. Er wordt vaker buiten de deur gegeten en/of er wordt gebruik gemaakt van (deels) bewerkte producten. Bewerkte voedingsmiddelen passen uitstekend in het gezegde ‘gemak dient de mens’ en lijken over het algemeen goedkoper dan onbewerkte voedingsmiddelen. Maar gemaksvoeding, voeding uit zakjes en pakjes, is vaak ongezonder. Bovendien weet je niet precies wat je eet (tenzij je het etiket goed leest).

Steeds meer ongezonde producten te koop

De keuze in ongezonde producten is enorm toegenomen, er zijn veel meer levensmiddelen met veel vet, suiker of zout te koop. Deze ongezonde producten zijn vaak goedkoper dan gezonde producten omdat vet en suiker relatief goedkope grondstoffen zijn.

Het gevolg deze verandering in het eetpatroon is dat we wel voldoende calorieën, maar onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgen. En dat zie je ook aan de buitenkant! Welke voeding moet je dan eten voor een mooie huid, glanzend haar, mooie tanden en sterke nagels?

In de linkerkolom vind je een overzicht van vitaminen, mineralen en overige voedingsstoffen en de invloed die ze hebben op ons uiterlijk.

Copyright 2023. All rights reserved.