Eet je mooi logo

Essentiele vetzuren

Essentiële vetzuren, zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken uit andere vetzuren, terwijl het lichaam ze wel nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Dit betekent dat ze via de voeding moeten worden ingenomen. 

Er zijn twee essentiële vetzuren:Alfa-linoleenzuur (ALA), een omega 3 vetzuur en Linolzuur, een omega 6 vetzuur.Essentiele vetzuren bevorderen de opname van vitamine A, D, E en K. 

Overige onderzoeken

  • De huid bestaat voor 25% uit onverzadigde vetten, die helpen bij de hydratatie van de huid doordat er een beschermend laagje gevormd word aan de oppervlakte van de huid waardoor het verlies van vocht wordt verminderd. Dit zorgt voor een zachte en soepele huid en voorkomt dat de huid droog wordt (Boelsma et al, 2001).
  • De vetten in de huid zijn relatief onstabiel en vatbaar voor oxidatie. Om afbraak, en hiermee gepaarde veroudering van de huid, te voorkomen moeten de geoxideerde vetten worden aangevuld (Purba et al, 2001).
  • Omega-3-vetzuren uit visolie dragen bij aan het remmen van ontstekingen. Bovendien beschermen omega-3-vetzuren tegen vrije radicalen. (Boelsma et al, 2001).
  • Een verhoogde inname van linolzuur (een omega-6-vetzuur) vermindert de kans op een droge huid (Cosgrove, 2007).
Copyright 2024. All rights reserved.