Eet je mooi logo

Is rode wijn gezond?

Artikel door:

Google

Aan rode wijn zijn in het verleden gunstige effecten op de gezondheid toegekend, inclusief de bescherming tegen hartinfarcten, maar de wetenschap is daarvan niet meer overtuigd. Het zou daarbij met name gaan om de aanwezigheid van polyfenolen waaronder tannine, resveratrol, quercetine en proanthocyanidines. Daarnaast bevat een glas rode wijn natuurlijk ook alcohol. Maar het drinken van alcohol heeft ook nadelen.

De mogelijke beschermende effecten van alcohol (en niet alleen van rode wijn) op het voorkomen van hart- en vaatziekten gelden voor een vrouw alleen bij het drinken van 1 a  2 standaardglazen per dag. Maar het drinken van alcohol heeft ook nadelen. Grootschalig onderzoek heeft uitgewezen dat de stof alcohol een kankerverwekkende stof is. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld ook bij de ‘aanvaardbare' hoeveelheid alcohol een lichtverhoogd risico op borstkanker.  De algemene conclusie is dat het drinken van alcohol niet gezond is maar dat het drinken van matige hoeveelheden ook niet ongezond is. 

Heeft het drinken van rode wijn dan een gunstig effect op je uiterlijk? De polyfenolen, waar de gunstige eigenschappen aan toegekend worden, zitten niet alleen in wijn, maar ook in druivensap (maar wel in een veel lagere hoeveelheden), olijfolie en verse groente. Daarnaast bevat rode wijn 80 calorieën per glas (100 ml) en een glas druivensap 64 (100 ml). Alcohol drinken is dus niet nodig. Geen alcohol drinken is in alle gevallen beter dan wel alcohol drinken.

Bronnen
Alcoholinfo.nl (Trimbosinstituut)
Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_wijn (medisch)